Vlasnici "Zete" ne reaguju ni na penale

Gradska uprava Danilovgrada pokušala je da obračunom maksimalnog poreza od 5,2 odsto natjera investitore da konačno obnove i otvore hotel u centru grada
424 pregleda 3 komentar(a)
Hotel Zeta, Foto: Jelena Jovanović
Hotel Zeta, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 11.01.2015. 17:13h

Najnovija odluka danilovgradskog parlamenta da Miloradu Skrobanoviću, vlasniku oronulog hotela “Zeta” maksimalno poveća porez na 5,2 odsto, pokušaj je lokalnih vlasti da ga “natjera” da zgradu konačno obnovi i privede namjeni. Odluka je donijeta prije dvadesetak dana, ali reakcije vlasnika za sada nema.

Hotel “Zeta” - nekadašnji centar društevnog zbivanja Danilovgrada, izgleda sablasno. Sagrađen je 1976. godine, a privatizovan prije deceniju. Najnoviji vlasnik kupio ga je u oktobru 2013. godine.

Skrobanović će stopu poreza moći će da smanji do 2,2 odsto, ako napravi hotel sa tri zvjezdice.

Za sada, od rekonstrukcije nema ništa - hotel i dalje, kao i prethodnih par godina, čami u centru Danilovgarad opustošen i zapušten.

Ruine koja je nekada imala više od dvadeset spavaćih soba, kafanu, noćni bar, aperitiv bar...sa sjetom se sjećaju oni koji su dane i noći provodili tamo, i sebe ugradili u nju.

Danilovgrađanin koji je skoro čitav radni vijek proveo u tom hotelu, služeći goste iz čitavog svijeta nevoljno priča o sadašnjem stanju tog objekta.

Posljednji put privatizovan u oktobru 2013: Hotel “Zeta ”

“Oko 60 radnika je radilo ovdje, većina je sada na birou. Hotel je imao 27 soba, aperitiv bar, noćni bar, restoran, kafanu, ljetnju baštu. Sada, pustoš”, priča jedan od bivših konobara hotela “Zeta”.

Nakon decenija uspješnog rada, nekoliko neuspješnih privatizacija gradski hotel posljednjih godina bio je dom beskućnika, sklonište zavisnika od droga i životinja lutalica. Jednog dana osvanuo je opasan zaštitnom žicom, koja je rastjerala “goste”.

Rekonstrukcija hotela nebrojeno puta bila je glavna tema u Danilovgradu - opozicija je osuđivala vlast za propast “Zete”, a ovi su se branili tvrdeći da nisu nadležni i da ne mogu uticati na privatnike da počnu radove.

Uprkos “nenadležnosti” , kada je hotel prešao u ruke Skrobanovića predsjednik Opštine Branislav Đuranović 3. oktobra 2013. je najbližim saradnicima na sjednici govorio o prodaji “Zete”.

Nakon sastanka saopšteno je kako su očekivanja gradske uprave da će novi investitor uložiti značajna sredstva za stavljanje u funkciju modernog hotela, koji će unaprijediti turističku ponudu Danilovgrada.

Svoja očekivanja Đuranović je ponovio i par mejseci kasnije - u medijima je tada osvanula njegova rečenica da će lokalna uprava “posebno podržati novog investitora da što prije rekonstruiše i otvori Hotel 'Zeta'”.

Rezultata, međutim, još nema.

Bonus video: