Radovi na obnovi zadužbine Musića u Novom kreću krajem zime

Pominjalo se kako je i srpski biznismen Miroslav Mišković bio zainteresovan da obnovi objekat zadužbine, a da zauzvrat dobije u dugogodišnji zakup zemlju na Luštici. Takav dogovor nikada nije realizovan
135 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Musić, Foto: Slavica Kosić
Nikola Musić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.01.2015. 18:27h

Zadužbina Nikole Musića na Trgu Belavista, koja je ostavljena manastiru Savina za školovanje monaha, oronula, urušenog krova i "utrobe", vapi za rekonstrukcijom.

Iz Mitropolije Crnogorsko-primorske početak radova najavljuju za kraj zime.

Objekat je stradao u zemljotresu 1979, a prije tri godine dio krova, koji je bio sklon padu, uklonjen je, pa su od impresivnog zdanja ostala samo četiri zida.

Prije jedanaest godina na inicijativu mitropolita Amfilohija u manastiru Savina održan je sastanak sa predstavnicima lokalne uprave i tada je dogovoreno da se pokrene akcija obnavljanja zgrade na Belavisti. Bilo je dogovoreno da se odmah uradi projekat sanacije zgrade i što skorije definiše njena namjena.

Kako ni Opština ni crkvena zajednica u to vrijeme nijesu imali potrebna sredstva za sanaciju zgrade, dogovoreno je da se novac prikupi na osnovu dobrovoljnog davanja, ktitorstva i zajedničkih interesa. Pominjalo se kako je i srpski biznismen Miroslav Mišković bio zainteresovan da obnovi objekat zadužbine, a da zauzvrat dobije u dugogodišnji zakup zemlju na Luštici. Takav dogovor nikada nije realizovan.

Prije godinu i po i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije bilo je zaintresovano da obnovi zgradu i da se tu smjesti konzulat Srbije u Herceg Novom, ali se odustalo i od te ideje.

Razgovori o obnovi zadužbine Musić vođeni su krajm prošle godine između predstavnika Mitropolije i lokalne uprave. Tada je saopšteno da je Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kotoru predate zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova, a Opština se saglasila da finasira raščišćavanje objekta.

Bonus video: