Marko Mićović pobjednik Bogojavljenskog plivanja u Nikšiću

"Prelijep je osjećaj kada ti stigneš prvi tako da ću i sledeće godine učestvovati“, kazao je Marko Mićović
4502 pregleda 4 komentar(a)
Marko Milović, Foto: Milan Šapurić
Marko Milović, Foto: Milan Šapurić

Marko Mićović (19) iz Banjana pobjedik je Bogojavljenskog plivanja koje je Crkvena opština Nikšić prvi put organizovala na rijeci Zeti, kod Manitovca.

Za krst je plivalo njih preko 70, od osam do skoro 80 godina.

Marko Mićović

“Prvi put da učestvujem i prezadovoljan sam što sam baš ja stigao prvi do krsta. Hvala svim ljudima što su došli. Bilo je hladno, ali na brzinu sam uletio. Prelijep je osjećaj kada ti stigneš prvi tako da ću i sledeće godine učestvovati“, kazao je Marko koji je dobio zlatnik i plaketu, dok su svi ostali učesnici dobili prigodne poklone i plakete.

Hladna voda, snijeg i kiša, kao i niska temperatura nijesu omele osmogodišnju Katarinu Mitrović i njenu tri godina stariju sestru Elenu iz Župe nikšićke, da učestvuju u Bogojavljenskom plivanju.

Milan ŠapurićBogojavljenskog plivanja organizovano na rijeci Zeti, kod Manitovca

Najmlađe učesnice rekoše da im je bilo im je hladno, ali ne toliko da ne bi mogle da plivaju, a namjeravaju da se i naredne godine takmiče.

Među učesnicima je bilo i djevojaka, a među njima i dvadesettrogodišnja Nikolina Babović koja je plivala zajedno sa šesnaestogodišnjim bratom Jovanom i pedesettrogodišnjim ocem Rankom.

"Hiljadu puta sam imala želju da se u Podgorici prijavim i učestvujem ali uvijek se to izjalovilo i nijesam bila u prilici. Po prvi put se organizuje ovdje kod nas i baš sam željela da učestvujem . Mama je na poslu inače bi i ona došla da nas podrži. Ali, zato je osim nas troje, učestvovalo i još članova rodbine. Presrećna sam što sam učestvovala“, kazala je dvadesettrogodišnja Nikolina Babović.

Hladna voda, snijeg i kiša, nijesu omeli učesnike

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić kazao je da se već nekoliko godina spremaju da organizuju Bogojavljensko plivanja a da je veliki broj učesnika, kao i naroda koji je došao da ih isprati, pokazao da su bili u pravu što su organizovali plivanje.

"Puna srca idemo sa rijeke Zete. Drago mi je što je među učesnicima bilo i djece i djevojaka“, kazao je Jokić.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Sabornoj crkvi, kao i u svim ostalim crkvama i manastirima crkvene Opštine Nikšić gdje je i osveštana bogojavljenska vodica koja je posle toga dijeljena vjernicima.

Bonus video: