Praznik Podgorice: Koja je logika da uništimo staro?

Dmitrović, projektant SC ”Morača”, kazao je da namjerava sa gradonačelnikom Stijepovićem da razgovara o osposobljavanju zatvorenog bazena za male pare
146 pregleda 3 komentar(a)
Mostovi na Morači, Foto: Zoran Đurić
Mostovi na Morači, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.12.2014. 14:50h

Podgorica ima izvanredno napravljene glavne saobraćajnice, bulevare, mostove i neke kapitalne objekte, u reklamerskom stilu - da bi se “vidjeli”, ali joj fale trgovi, kazao je za “Vijesti”, povodom 19. decembra - Dana Glavnog grada i 70 godina od oslobođenja, arhitekta Predrag Dmitrović.

Dmitrović, koji je za svoj rad 1981. godine dobio nagradu Oslobođenja Titograda, rekao je da je i projekte koje je pohvalio, trebalo racionalnije graditi.

“Nije trebalo na potezu od mosta Blaža Jovanovića do Vezirovog napraviti četiri, pet mostova. To je trebalo drugačije rasporediti. Imamo dva pješačka mosta na 100 metara. Ne razvijamo grad u jednom širem konceptu, nego usko, a posebno mi smeta što je to sve rađeno da bude eksponirano i da se vidi”, istakao je Dmitrović.

Istakavši da je sramota da iza „Beka” u centru još uvijek imamo udžerice i prizemljuše, Dmitrović je kazao da ima i trotoara koji ni na šta ne liče. Dmitrović, svojevremeno i savjetnik bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, je istakao da je Podgorica, koja je nekad bila poznata kao grad dućana, zanatlija, muzike, šale i anegdota, prerasla u savremeni i moderan grad, što joj omogućava i konfiguracija terena, klima, rijeke i brdašca...

“U posljednje vrijeme je došlo do ekspanzije stambene gradnje, uništeni su praktično svi divni kvartovi u Novoj varoši, a imamo ogroman prostor za razvoj grada”, kazao je Dmitrović. On je ocijenio da je “Hilton”, koji se gradi na mjestu nekadašnjeg hotela “Crna Gora”, trebalo graditi na potezu od Ljubovića do “Osmanagića”, gdje su sada ruševine i “ruglo grada”.

“To je mnogo ljepša lokacija od sadašnje. Ostali smo bez jednog divnog hotela. Ne znam koje su to ideje da uništimo ono što već imamo i pravimo nešto novo”, ocijenio je Dmitrović.

Zamjerivši što je divlja gradnja pokrila jednu od najljepših lokacija - Malo brdo, Dmitrović je kazao da je to trebalo stručno i kvalitetno urbanizovati.

“Grad leži na dvije rijeke, Morači i Ribnici, a sa njima nikakvog kontakta nema. Kod sastavaka Morače smo nekad imali desetak mlinova. Tu je trebalo napraviti pješačke staze, a mlinove pretvoriti u paviljone za izložbe ili, čak, za ateljee umjetnicima. Da grad priđe rijekama...”, kazao je Dmitrović.

Navodeći da Stara varoš ima male tradicionalne vrijednosti, s obzirom na to da je počela da se gradi prije 200 do 300 godina, Dmitrović je naglasio da su, ipak, značajni Ašik mahala, kuća Čubranovića, galerija Rista Stijovića i nekoliko džamija.

“Staru varoš nije trebalo kompletno konzervirati, jer nema tu vrijednost... Trebalo je napraviti nekoliko važnih saobraćajnica i pet, šest enklava, malih prostora, koji bi bili oaze i asocirali na to kako je nekad izgledala. Nekadašnji zatvor Jusovača mogao je da postane umjetnički prostor “, kazao je Dmitrović.

Enklave u Staroj varoši bi, tvrdi, omogućile da građani iz urbanog jezgra mogu da svrate u male prostore, kao što je u Beogradu Skadarlija ili Sarajevu - Baš čaršija.

“Grad, nažalost, nema trgova, pjaceta... Osnova urbanizma jednog grada je da se razvija oko trga, pa kad je taj trg već zasićen, pravi se drugi i povezuju se. To su takozvani forumi. A mi smo išli u socrealizmu na gradnju stanova... da iz sela dođemo u grad”, istakao je Dmitrović. Dmitrović je ocijenio da je planirani tunel kroz brdo Gorica “glupost” i da se nikada neće realizovati.

“ Radimo obilaznice, a onda pravimo tunel koji ulazi direktno u grad i ugrožava saobraćaj. Ušlo bi se u centar grada sa saobraćajem i gdje će onda? Ako je Ulica slobode zatvorena za saobraćaj od 17 časova, koji je to saobraćaj što bi došao iz Zagoriča ispod Gorice?”, kazao je Dmitrović. On je kazao da bi Goricu trebalo oplemeniti sa dosta pješačkih i biciklističkih staza, vidikovaca...

Sa Stijepovićem razgovor o zatvorenom bazenu u SC

SC Morača je imao pet bazena, Foto: Luka Zeković

Dmitrović, projektant SC ”Morača”, kazao je da namjerava sa gradonačelnikom Stijepovićem da razgovara o osposobljavanju zatvorenog bazena za male pare.

On je podsjetio da su SC, bolnicu i kanalizaciju finansirali građani, davajući dva odsto od dohodaka na 10 godina.

“SC je imao pet bazena, glavnu halu i ostalo. Sramota je da Glavni grad nema zatvoreni bazen, a u vaterpolu smo među najboljima. Umjesto taj da osposobimo, pravimo neke nove bazene. Uništavamo otvorene terene za rukomet, košarku, tenis”, kazao je Dmitrović.

Bonus video: