Nikšić: Uspjeh profesora sa Odsjeka za engleski jezik

437 pregleda 1 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.12.2014. 17:56h

Prof. dr Janko Andrijašević, vanredni profesor engleske književnosti na Studijskom programu za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, održaće jednomjesečni kurs ,,Balkanske kulture i konflikti” na univerzitetu Seton Hill u Pensilvaniji, u januaru naredne godine.

Andrijašević, koji je dobitnik plakete Univerziteta Crne Gore, je na pomenutom univerzitetu gostovao i u januaru prošle godine.

Andrijašević je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, magistrirao u Beogradu, a doktorirao u Novom Sadu. Osim naučnih tekstova i monografije ”Umjetnost vjerovanja: religiozni elementi u djelima Oldosa Hakslija”, objavio je i dvije knjige proze, ”Moja katedrala” i ”Žica i piramida”.

Prof. dr Marija Krivokapić, vanredna profesorka na istom studijskom programu dobitnica je prestižne Fulbright stipendije za petomjesečni istraživački rad tokom ljetnjeg semestra 2014-2015. godine na Univerzitetu u Centralnoj Oklahomi u Edmondu. Marija Krivokapić će se baviti istraživanjem savremenih tendencija u kritičkoj teoriji starosjedilaca Sjeverne Amerike. Kao Fulbright predavač i istraživač 2009. godine boravila je i na Državnom univerzitetu u Luizijani.

Krivokapić se zanima za putopisnu književnost, a posebno za djelo D.H.Lorensa, koji je bio tema njene magistarske i doktorske teze. Objavila je monografije “D. H. Lorens u Italiji” i “Traganje za onostranim u prozi D. H. Lorensa”, kao i knjigu “Sabranih eseja iz angloameričke moderne književnosti”.

Njeno interesovanje za književnost starosjedilaca Sjeverne Amerike datira od njene prve studijske posjete Americi 2007. godine, a pored kraćih publikacija objavljenih u časopisima, Krivokapić je uz prof. dr Sanju Runtić ko-autorka monografije “Suvremena književnost američkih starosjedilaca”. Ko-urednica je 13 zbornika radova s međunarodnog skupa iz područja engleskog jezika i književnosti koji se svake godine održava na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i i glavna urednica međunarodnog časopisa za nauku o jeziku i književnosti “Folia linguistica et litteraria”. BIla je i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u period 2008-2014. godina.

Bonus video: