Srednjoškolci gledali predstavu "Hamlet u selu Mrduša Donja"

Iz Ministarstva dadaju da đake i njihove profesore i profesorke nijesu spriječili kiša i vjetar da dođu na predstavu
52 pregleda 1 komentar(a)
CNP, Foto: Boris Pejović
CNP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2014. 12:08h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u cilju sve većeg napretka u oblasti potpune integracije romske populacije u društvo organizuje u kontinuitetu odlaske učenika i učenica iz ove zajednice na kulturna dešavanja.

"Srednjoškolke i srednjoškolci iz srednjih škola u Podgorici u kojima uče đaci romske populacije, sinoć su sa predstavnicima i predstavnicama Ministarstva gledali predstavu "Hamlet u selu Mrduša Donja". Predstava je bila na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz Ministarstva dadaju da đake i njihove profesore i profesorke nijesu spriječili kiša i vjetar da dođu na predstavu.

"S posebnim zadovoljstvom, iz Ministarstva je konstatovano, da ovakve aktivnosti nijesu bez temelja i odjeka. Ministarstvo aktivno radi na afirmaciji mladih Roma i Romkinja, približavajući njihov svijet i tradiciju tokovima savremene kulture, a pri tom pokušavajući da sačuva vrijednosti i značaj romske kulture i jezika", navodi se us aopštenju Ministarstva.

Za đake u osnovnom i srednjem obrazovanju, studente i studentkinje, Ministarstvo organizuje aktivnosti koje se odnose na kulturna zbivanja, ali i promovišu značaj obrazovanja i motivaciju za bolje mogućnosti koje bi im se ponudile na planu zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja same zajednice.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović izjavio je da je ponosan na ovu djecu koja nastavljaju proces obrazovanja uprkos stereotipima i standardima koji vladaju u njihovoj zajednici.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastaviće da podržava mlade generacije, pružaće podršku u kreiranju stavova o neophodnosti njihovog sve aktivnijeg učešća u svim sferama društvenog života u cilju obezbjeđivanja što kvalitetnijeg životnog standarda za sve članove i članice romske zajednice", rekao je Numanović.

Bonus video: