Lazarević: Raspravljaće se o učešću pripadnika VCG u misiji Odlučna podrška

„Odlučna podrška počeće 1. januara naredne godine, predviđeno je da traje tri godine, a uspostavlja se nakon isteka mandata misiji ISAF”, kazao je Lazarević
424 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Lazarević, Foto: Savo Prelević
Zoran Lazarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2014. 16:49h

Savjet za odbranu i bezbjednost raspravljaće o predlogu učešća crnogorskih vojnika u misiji Odlučna podrška, nakon čega će taj predlog biti dostavljen Skupštini na usvajanje, najavio je zamjenik načelnika generalštaba Vojske Crne Gore, Zoran Lazarević.

On je rekao da je Vlada Avganistana Crnu Goru, na bazi dosadašnje saradnje, prihvatila kao operativnog partnera i u novoj misiji. „Odlučna podrška počeće 1. januara naredne godine, predviđeno je da traje tri godine, a uspostavlja se nakon isteka mandata misiji ISAF”, kazao je Lazarević gostujući u emisiji Radija Crne Gore NATO-info.

Uspostavljanju nove misije, kako je podsjetio, prethodilo je potpisivanje Bilateralnog bezbjednosnog ugovora između Avganistana i Sjedninjenih Američkih Država i SOFA Sporazuma između NATO i Avganistana. „Sam naziv misije govori o njenoj namjeni i suštini, da je svijet i dalje odlučan da podrži uspostavljanje i održavanje stabilnog mira u toj zemlji, odnosno angažovanja vojnika NATO i partnerskih zemalja na podršci snagama i bezbjednosnim strukturama Avganistana da se sami bore sa bezbjednosnim izazovima“, objasnio je Lazarević.

Prema njegovim riječima, nova misija će suštinski biti usmjerena na pružanju podrške u radu i sprovođenju obuke sa ključnim personalom nacionalne armije i drugih avganistanskih snaga bezbjednosti. „U većini slučajeva, mentorska uloga saveznih snaga sprovodiće se u bazama“.

„Sprovođenjem Plana tranzicije u Avganistanu, izvršili smo dio potrebnih priprema kako bi novi zadatak i novu ulogu dočekali spremni. Namjera je da, kao i ostale države koje su učestvovale u ISAF misiji, predložimo angažovanje manjeg broja crnogorskih vojnika u novoj misiji”, naveo je Lazarević.

On je kazao da je rukovodstvo VCG, kod desetog kontingenta, koji se trenutno nalazi u Avganistanu, smanjilo broj pripadnika Vojske na 15.

„Nastavićemo, ukoliko Skupština tako odluči da sa ovim brojem podržimo misiju Odlučna podrška”, kazao je Lazarević, uz podsjećanje da je učešće u ISAF misiji počelo sa 37 pripadnika Vojske Crne Gore. O učešću crnogorskih vojnika odlučiće Skupština Crne Gore.

Bonus video: