Amfilohije zasad u vrhu liste u izboru za homofoba godine

127 pregleda 67 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2014. 12:23h

Sudeći prema trenutnim rezultatima ankete NVO Kvir Montenegro, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije će na Paradi ponosa koja će biti održana 2. novembra u Podgorici biti proglašen za homofoba godine.

On je dobio 75 odsto glasova u glasanju za homofoba godine na sajtu te NVO.

Pored mitropolita Amfilohija u konkurenciji za homofoba godine zbog svojih izjava bili su i predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić, koji je dobio 15 odsto glasova, poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović sa šest odsto glasova i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević koji je dobio tri odsto glasova.

Danijel Kalezić, predsjednik UO Kvir Montenegro, koja organizuje Paradu ponosa, komentarišući raniju izjavu mitropolita Amfilohija da crkva neće promijeniti stav kada je riječ o održavanju parade, kaže da hrišćanstvo treba da bude religija ljuba vi, mira i tolerancije.

"Kritikovanje LGBT osoba je lični stav pojedinca, u ovom slučaju mitropolita Amfilohija, ali hrišćanstvo kao religija treba da se zalaže za mir, ljubav i toleranciju, a svi sveštenici treba da budu u skladu s tim“, rekao je Kalezić.

Mitropolit Amfilohije je nedavno kazao da poruka crkve ne može biti drugačija i da parade takve vrste, dublje gledano, jesu parade smrti iza kojih se skriva samoubilački poriv.

On je pred današnju litiju koja je održana na podgoričkim ulicama u susret svetoj Petki koja se u čast porodice, djece i rađanja slavi u ponedjeljak, predstojeću Paradu ponosa nazvao Paradom smrti i samouništenja.

"Pred ljudima i pred bogom vam govorim... to je parada smrti, parada samouništenja, parada ubistva... Parada samoubistva. To je parada uništenja svega onoga što jesmo i što nosimo u sebi", kazao je on.

Parada ponosa počeće šetnjom od hotela "Hilton Crna Gora“. Ruta će biti kao i prošlogodišnja, pa će učesnici Parade prošetati do stare zgrade Vlade, preko mosta Blaža Jovanovića, i vratiti se do mjesta polaska, odnosno hotela "Hilton Crna Gora".

Bonus video: