Bez rominga u regionu od početka 2015.

Građani Crne Gore, dok budu u Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Turskoj, razgovaraće telefonom kao da su u svojoj zemlji
9 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 06:31h

Crna Gora je dio regionalne inicijative koja će omogućiti da od 1. januara 2015. bude ukinut roming za građane koji putuju u države regiona, rekao je direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić.

Sporazum će, kako je kazao “Vijestima”, najvjerovatnije biti potpisan u okviru Infofesta 28. i 29. septembra, koji organizuje Agencija u Budvi. Potpise bi trebalo da stave ministri nadležni za telekomunikacije.

"Besplatan roming bi krenuo do početka naredne godine, jer je potrebno da neke potpisnice prilagode svoje zakonodavstvo takvoj novini. Tako bi se utvrdilo pravilo reciprociteta između potpisnica da se isključi roming, odnosno da se primijeni direktiva EU. U Crnoj Gori imamo i sad mogućnost da naložimo operatorima da primijeni tu direktivu, ali bi to važilo samo za turiste u Crnoj Gori, a ne i naše državljane prilikom posjeta drugim državama", objasnio je Sekulć.

Cilj regulatornih tijela u regionu je ukinuti sve troškove rominga (pozivi, sms, podaci). Moguću prepreku u ovom procesu vjerovatno će predstavljati negodovanje od strane mobilnih operatera, kojima će tako biti manji prihodi.

Osim Crne Gore, kako je rekao Sekulić, u inicijativu su uključene Srbija, Albanija, Makedonija i Turska, ali je sporazum otvoren i za druge države regiona. Prije samog potpisivanja, regulatori iz regiona će se sastati u Makedoniji. Nakon potpisivanja, uslijedilo bi regulisanje na nacionalnom nivou sa operaterima.

Od ovog ljeta korisnici mobilnih telefona širom EU mogli su sa puno više slobode telefonirati, slati poruke, i surfovati internetom tokom boravka u inostranstvu

Plan je da se BiH i Kosovo uskoro uključe u proces uvođenja regionalne zone besplatnog rominga. Sa druge strane, Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija su kao EU članice obuhvaćene novom regulativom kojom se nalaže ukidanje rominga u EU28 najkasnije do kraja iduće godine.

Iz Ministarstva za informaciono društvo "Vijestima" su rekli da je u pitanju inicijativa ekonomskog povezivanja zemalja Balkana, koju je ranije pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore, Srbije i Makedonije prošle godine u Skoplju potpisali su Inicijativu za uključenje ovih zemalja u regulativu o romingu koja je prošle godine i stupila na snagu u zemljama EU.

"Odgovor koji je stigao iz EU nije bio generalno pozitivan, budući da se pomenuta regulativa odnosi samo na zemlje-članice EU", saopšteno je tada.

EU roming se ukida 2015, projekat krenuo sniženjem cijena

Od ovog ljeta korisnici mobilnih telefona širom EU mogli su sa puno više slobode telefonirati, slati poruke, i surfovati internetom tokom boravka u inostranstvu.

Najveće smanjenje roming tarifa zabilježeno je za internet usluge, gdje je pad cijena na evropskom nivou preko 100 odsto u odnosu na 2010.

Prema novim pravilima, evropski mobilni operateri mogu naplatiti najviše 19 centi po minutu za odlazeće pozive, dok primanje poziva u drugoj članici EU ne smije koštati više od pet centi po minutu.

SMS poruka poslata iz inostranstva ne smije koštati više od šest centi, dok jedan utrošeni megabajt tokom navigacije internetom ne smije biti skuplji od 20 centi.

"Ovo su samo maksimalne dozvoljene cijene, operateri su slobodni da ponude bolje", poručeno je iz EK 18. juna.

Najveće smanjenje roming tarifa zabilježeno je za internet usluge, gdje je pad cijena na evropskom nivou preko 100 odsto u odnosu na 2010.

Cilj plana "Povezani kontinent" je uspostavljanje jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, čime se želi poboljšati konkurentnost i inovacije unutar EU. Smatra se da će novi zakon pospiješiti takmičarski duh na tržištu telekomunikacija i na taj način doprinijeti razvoju.

Komesarka EK: Zbog ovoga cijene ostalih usluga neće rasti

Kada je Evropska komisija najavila ukidanje rominga uslijedio je negodovanje mobilnih operatera, ali je evropska komesarka za digitalni razvoj Neli Kros rekla da operateri neće izgubiti na profitima i da cijene drugih mobilnih usluga neće porasti kao posljedica ukidanja rominga.

Ona je ranije ocijenila da će oni koji putuju znatno više koristiti mobilne telefone u inostranstvu, zbog prihvatljivijih cijena.

“Znatan broj korisnika koji do sada nisu koristili roming usluge zbog previsokih cijena počeće to rade, pa će prihodi operatera i na ovaj način biti uvećani”, kazala je Kros, negirajući predviđanja da će ukidanje rominga rezultirati smanjenjem investicija u nove usluge.

Kros je dodala da su prihodi od rominga oduvijek predstavljali samo mali postotak ukupne zarade, te da oni ni do sada nisu namjenski korišćeni za investicije.

"Logičan je korak u potpunosti ukinuti roming do kraja naredne godine. Smiješno je da operateri u SAD nude svojim korisnicima besplatan roming u preko 100 država svijeta, uključujući države EU, a da evropski korisnici ne uživaju istu mogućnost", istakla je Kros.

Galerija

Bonus video: