"Dani durmitorske zdrave hrane" na Žabljaku

Gošća iz Budve Milka Novović smatra da je jedan od problema Žabljaka plasiranje domaćih proizvoda, pa je ova izložba način da planinke predstave autentične proizvode
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 10:58h

Na Žabljaku je danas počela manifestacija "Dani durmitorske zdrave hrane", a već na samom otvaranju očigledno je značajno intreresovanje mještana i turista koji su gledali i degustirali mliječne proizvode i specijalitete autohtone kuhinje durmitorskog područja izložene na desetak štandova.

Posjetioci su imali priliku da probaju domaće pite, priganice ili pogače, razne vrste sireva i skorupa, sokove od borvnica i drugog šumskog voća, koje su mogli da konzumuiraju i svježe.

Gošća iz Budve Milka Novović smatra da je jedan od problema Žabljaka plasiranje domaćih proizvoda, pa je ova izložba način da planinke predstave autentične proizvode.

Višedecenijska gošća Elizabet Grudiček smatra da je riječ o lijepoj i raznovrsnoj manifestaciji.

"Ja sam od onih koji žele upoznati druge kulture pa i hranu. Dugo godina dolazim i znam specijalitete vaših baka. Sad to radi jedna nova generacija, unaprijeđeno je sve pa i kuhinja, ali osjeća se bakin recept", kaže slikarka Grudiček.

Izložbu je posjetio i novi gradonačelnik Veselin Vukićević koji je i prilikom inaugurativnog govora najavio da će selu i poljoprivredi posvetiti "svu moguću pažnju i podršku".

"Naravno, proizvodnji organske hrane sa svim simpatijama prema autentičnoj kuhinji sa svim njenim bogatstvom i kvalitetom. Nastojaću da se prevaziđe trend povremenog promovisanja već da durmitorski poljoprivredni proizvodi u pravom smislu budu u funkciji tržišta i turizma", kazao je Vukićević.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu iz Žabljaka.

Galerija

Bonus video: