Piperović: Prostituciju bi trebalo legalizovati

"Biće i onih koji će biti protiv. Iz jednog razloga. Uzima im se iz ruke kolač u vidu donacija za tobožnju zaštitu nekoga", rekao je Piperović
127 pregleda 74 komentar(a)
prostitucija, Foto: Shutterstock
prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2014. 06:47h

Advokat Zoran Piperović kazao je da je za legalizaciju prostitucije.

"Apsolutno sam za legalizaciju prostitucije. Ako priznamo, a moramo, da su Njemačka i Holandija uzor svim evropskim demokratijama, a legalizovale su je, onda ne moramo biti i mi mnogo pametniji. Bio sam u Njemačkoj i Holadniji i gledao spolja kako izgledaju ti objekti. Nijesam svraćao”, kazao je Piperović.

On je istakao da je legizacija onoga što se normiranjem u krivičnim zakonima ne može suzbiti, "jer postoji od kad svijet postoji", po njemu imperativ.

“Postavimo ovako pitanje: da li se isplati državi da nastavi, da pokušava da iskorijeni ono što ne može? Ne. Donošenje zakona u parlamentu u kojem će se normirati uslovi za legalnu, uređenu, recimo teritorijalno ograničenu prostituciju, po meni je stvar koja bi pokazala zrelost crnogorskog društva”, ocijenio je on.

Piperović pojašnjava da bi se uvođenjem prostitucije u zakonske okvire normiralo ko se i na koji način tim bavi.

“Normirala bi se naravno i starosna ograničenja korisnika, i kao i u svakoj djelatnosti utvrdila poreska politika. Država bi, umjesto da plaća policajce, zarađivala na jednak način kako zarađuje i puni svoj budžet kao recimo jedna Holandija”, kazao je advokat.

On pojašnjava da bi tim zakonom, “kao lex specijalisom” , mogla da budu normirana i krivična djela u vezi prostitucije, koja bi u tom slučaju, bila učinjena onda kada fizička ili pravna lica preduzmu aktivnosti koje bi bile u suprotnosti sa zakonom koji bi određivao tu oblast.

“Legalizacija ne bi imala nikave negativne efekte. Eliminisala bi kriminalne aktivnosti u toj oblasti. Prije svega zaštitila bi od nasilja i nezakonite eksploatacije davaoce tih usluga. Na kraju, eliminisala bi lažni moral. Dvoličnost. Neprijavlljene bordele i podrume. A budžet bi bio puniji. Kada o budžetu, u tom dijelu, vodi računa jedna Njemačka što bismo mi bili 'pametniji' od Njemaca, a poznato je da nismo”, ocijenio je Piperović.

Nekadašnji zamjenikom državnog tužioca, je prije desetak godina razriješen sa te dužnosti zbog navodne afere sa Moldavkom S. Č..

Postupak koji se protiv Piperovića i ostalih vodio zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina ljudima i prostitucije obustavljen je 2003. godine, zbog nedostatka dokaza, a Moldavka je 2014. osuđena zbog davanja lažnog iskaza.

U temi "Vijesti" u štampanom izdanju pročitajte:

  • Legalizaciju prati i kriminal
  • Turistički radnici sve vide, ali još ćute
  • I policiji pominje dekriminalizaciju
  • Analizirati, pa donijeti odluku
  • Kažnjiva kupovina, ne i prodaja seksa
  • Prostitucija širom Evrope ozakonjena, uz manja ili veća ograničenja
  • Najbolje je sve uvesti u zakonske okvire
  • Značajan dio budžeta od najstarijeg zanata

Bonus video: