NTO: U Crnoj Gori boravi 125 hiljada turista

"Većina pristiglih pritužbi odnosila se na nelegalno izdavanje smještaja, takozvane dilere soba, buku i nepoštovanje plažnog reda", kazali su iz NTO
55 pregleda 2 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.08.2014. 15:21h

U Crnoj Gori trenutno boravi 125 hiljada turista, što je na nivou prethodne godine u ovo vrijeme, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

U poređenju sa istim periodom prethodne godine najveći rast broja turista bilježi Kotor, gdje ih je 13 odsto više, a pad je zabilježen u Tivtu gdje je devet odsto manje gostiju. Posjećenost ostalih opština na prošlogodišnjem nivou.

"Da je turistička sezona u zenitu pokazuju podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa. Na graničnim prelazima je u ovom periodu zabilježen promet vozila 29 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, kroz tunel Sozina tri odsto, na aerodromima pet odsto, dok je broj korisnika roaming usluga u našoj zemlji veći četiri odsto u odnosu na uporedni period", navedeno je u saopštenju NTO.

Da je turistička ponuda sjevernih i centralnih krajeva Crne Gore sve atraktivnija govori, kako se dodaje, podatak da su nacionalni parkovi tokom prethodne sedmice zabilježili gotovo duplo bolju posjetu nego u isto vrijeme prošle godine.

"Brojne kulturne i zabavne manifestacije koje se održavaju širem Crne Gore tokom ljeta doprinose sadržajnosti naše turističke ponude"; kazali su iz NTO.

Call Centar Nacionalne turističke organizacije 1300 koji je na raspolaganju turistima 24 sata dnevno za sve informacije, sugestije, pritužbe i pohvale, zabilježio je tokom prethodne sedmice ukupno 579 poziva.

Od toga se 129 poziva odnosilo na pritužbe, a 446 na pružanje opštih informacija o brojevima telefona, smještajnim kapacitetima, manifestacijama, uslovima na putu i vremenskim prilikama i slično.

"U pomenutom periodu na ovaj broj pristigle su i pohvale prije svega na kulturno-zabavni program na primorju. Većina pristiglih pritužbi odnosila se na nelegalno izdavanje smještaja, takozvane dilere soba, buku i nepoštovanje plažnog reda i pravila 50/50 koje se odnosi na plažni mobilijar", kazali su iz NTO.

Bonus video: