Luburić: Broj upisane djece u vrtiće veći od utvrđenog

"Snagu crpimo iz ljubavi prema djeci sa kojima živimo i radimo gotovo po čitav dan, a bez koje ovaj posao, vjerujte, ne može uspješno da se radi“
111 pregleda 0 komentar(a)
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2018. 11:39h

Broj upisane djece u vrtiće Javne predškolske ustanove "Ljubica Popović" i ove godine veći je od utvrđenog, saopštila je direktorica te ustanove Slavica Luburić, i dodala da su nedostatak prostornih kapaciteta nadomjestili brojem vaspitača i medicinskih sestara.

Luburić je kazala da je na nivou Ustanove ove godine upisano 3.410 djece, i da su svi mališani, čiji su roditelji konkurisali u predviđenom roku, primljeni, imajući u vidu značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja na njihov dalji uspjeh i razvoj.

Ona je rekla da je broj upisane djece, i ove godine kao i prethodnih, veći od broja utvrđenog pedagoškom normom.

"U cilju rasterećenja vaspitnih grupa svi raspoloživi prostorni kapaciteti stavljeni su na rasplaganje djeci, što je bila praksa i predhodnih godina, i vaspitno-obrazovni program je funkcionisao i funkcioniše bez većih problema“, rekla je Luburić agenciji MINA.

Ona je kazala da se u vrtiću radi u 87 vaspitnih grupa, od kojih su 54 vaspitne, 32 jaslene i jedna vaspitna u kojoj se realizuje kraći program.

Luburić je navela da su nemogućnost da isprate broj djece prostornim kapacitetima nadomjestili brojem vaspitača i medicinskih sestara i dodala da su uz saglasnost Ministarstva prosvjete povećali kadrovsku i stručnu pomoć.

Na pitanje koliko je za djecu važno da prije škole pohađaju predškolske programe u vrtićima, Luburić je odgovorila da kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje poboljšava ishode učenja djeteta.

"Istraživači su utvrdili da djeca koja su pohađala vrtić imaju bolji uspjeh u školi, i manje problema u ponašanju tokom adolescencije“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja pružaju djeci širok spektar aktivnosti za učenje.

Ona je kazala da rad sa djecom zahtijeva određene lične osobine i sposobnosti, kao i interesovanje, ljubav prema pozivu, poznavanje dječje psihologije, ciljeva i metoda vaspitno-obrazovnog rada kao bitan uslov dobrog i uspješnog rada.

"Mi svoj posao nastojimo da obavimo na najbolji mogući način u postojećim okolnostima. Ponosni smo na posao za koji smo se opredijelili. Snagu crpimo iz ljubavi prema djeci sa kojima živimo i radimo gotovo po čitav dan, a bez koje ovaj posao, vjerujte, ne može uspješno da se radi“, zaključila je Luburić.

Bonus video: