Buljarica: Umjesto dječjeg kampa niču turističke vile Mitropolije

Opština Budva odbacila je zahtjev Opštine Vrnjačka Banja, koji je potpisao predsjednik te srbijanske opštine Boban Đurović, da se na toj parceli zadrži kamp
404 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2014. 18:20h

Kamp za ljetovanje djece iz Vrnjačke Banje, koji je duže od deceniju postojao u Buljarici, izbrisan je nacrtom planskog dokumenta Detaljni urbanistički plan “Buljarica I”.

Dokument je prošao javnu raspravu, a izgradnju turističkih vila tražila je Mitropolija crnogorsko primorska na čijem je zemljištu izgrađen dječji kamp.

Obrađivač plana, Opština Budva odbacila je zahtjev Opštine Vrnjačka Banja, koji je potpisao predsjednik te srbijanske opštine Boban Đurović, da se na toj parceli zadrži kamp.

Budva je juče i na svom zvaničnom sajtu objavila odgovor na pojedinačne primjedbe pristigle u toku javne rasprave na nacrt DUP-a „Buljarica 1“ među kojima i zahtjev opštine Vrnjačka Banja.

Najveći kompleks zemlje crkva ima u Buljarici, gdje se kao titular vodi manastir Gradište, čije dobro se prostire na čak 233.142 kvadrata u buljaričkom polju

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine piše da je riječ o zamljišnom kompleksu od 4.051 kvadrat na lokalitetu Mitrov lug, nedaleko od plaže, koji je uknjižen kao vlasništvo manastira Gradište Mitropolije crnogorsko primorske. Mitropolija je jedan od najvećih zemljoposjednika u Budvi, i računa se da u svom vlasništvu ima gotovo milion kvadrata atraktivnog zemljišta.

Najveći kompleks zemlje crkva ima u Buljarici, gdje se kao titular vodi manastir Gradište, čije dobro se prostire na čak 233.142 kvadrata u buljaričkom polju.

Upravo jedna od 20-tak parcela je i ona u Mitrovom lugu gdje je planskim dokumentom predviđena gradnja turističkih vila. Ta lokacija se zbog blizine moru našla u takozvanoj turističkoj zoni, pa je i gradnja dozvoljena isključivo u takve namjene.

Obrađivač plana, koga je Opština Budva angažovala za izradu ovog planskog dokumenta, na koji je Buljarica čekala duže od pola vijeka, prihvatio je sve tri primjedbe Mitropolije crnogorsko primorske, koje su se odnosile na druge parcele u buljaričkom polju.

Riječ je o podjeli urbanističke parcele, ukidanju staze i odvajanju katastarskih parcela.

Gosti odlaze jer nema interneta

Dio obale u Buljarici juče je treći dan bio bez fiksne telefonije, a kompletno turističko mjesto je ostalo bez interneta.

“Vijestima” je u Mjesnoj zajednici rečeno da su o problemu obavijestili nadležne, ali da im ne odgovaraju na molbe.

“Dva apartmana sam izdala strancima, koji su naravno kao jedan od uslova tražili i internet. Oni su sada napustili sobe, a mi kome da se žalimo. Šta da radimo kada smještaj uglavnom izdajemo putem sajta, a sada smo potpuno blokirani”, ispričala je jedna od mještanki.

Bonus video: