Univerzitet plaća CNP-u proslavu jubileja

Dan Univerziteta CG se nikada nije slavio van zgrade te ustanove, pa ni za vrijeme dok je Rektorat bio smješten u neuslovnoj zgradi Tehničkih fakulteta
4 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2014. 19:17h

Iako formalno tek u avgustu preuzima funkciju rektora Univerziteta Crne Gore, odluka vladajuće partije da preko svojih ljudi u rukovodstvu državne visokoškolske ustanove obezbijedi prolaz Radmili Vojvodić za funkciju rektora, poklopila se sa objavom da će Univerzitet CG svoj jubilej prvi put proslaviti van svog zdanja.

Svečana akademija povodom 40 godina od osnivanja Univerziteta biće održana u Crnogorskom narodnom pozorištu, gdje rediteljka Vojvodić, zajedno sa svojim suprugom, ministrom kulture Branislavom Mićunovićem, vuče glavne konce.

Direktor CNP-a je njihov kadar Janko Ljumović, koji je istovremeno i član Senata Univerziteta, gdje je nadpolovičnom većinom odlučeno da Vojvodićeva bude predložena za rektorku.

Da će to proći znalo se nekoliko sedmica ranije. Vojvodićeva je, kako tvrde upućeni u situaciju na Univerzitetu, i prije nego što je početkom aprila izabrana za rektorku indirektno počela da utiče na odluke, a jedna od njih da se proslava održi u CNP-u.

Repertoar CNP-a, kojim je predviđena svečana akademija Univerziteta, medijima je dostavljen 27. marta. “Vijesti” su tražile 24. marta od Univerziteta informaciju da li će akademija biti u CNP-u i tada u kabinetu rektora Miranovića nijesu mogli da odgovore na to pitanje.

Vojvodićeva je tada “Vijestima” kazala da zna da se sprema proslava, ali da ne zna detalje, već da to treba pitati rektora.

Dan Univerziteta CG se nikada nije slavio van zgrade te ustanove, pa ni za vrijeme dok je Rektorat bio smješten u neuslovnoj zgradi Tehničkih fakulteta. Iz Rektorata sada imaju sljedeće objašnjenje:

“Jubilej, 40 godina Univerziteta Crne Gore obilježiće se nizom događaja, od 22. do 30. aprila. Između ostalog, planirano je da se 25. aprila u Rektoratu održe promocija doktora nauka i izložba studenata Arhitektonskog fakulteta, a izložba profesora i saradnika Fakulteta likovnih umjetnosti održaće se u Centru savremene umjetnosti 30. aprila. Svečana akademija održaće se u CNP-u 29. aprila. Odluku da se svečana akademija održi u CNP-u je donio rektor (Predrag Miranović), jer u Rektoratu nema sale koja bi bila dovoljna da primi sve planirane zvanice i tehnički odgovori zahtjevima programa, jer će se u toku svečane akademije održati i koncert profesora Muzičke akademije”.

Miranović nije znao hoće li imati novca

Kada su “Vijesti” 24. marta pitale Rektorat o proslavi u CNP-u, tada nam je saopšteno da nije izvjesno da će se slaviti u CNP-u i da sve “zavisi od finansija”.

Tri dana kasnije je bilo izvjesno da će Univerzitet, koji je u dugovima, ipak CNP-u platiti za svečanu akademiju.

Nakon par sedmica Vojvodićeva je nadmoćno, u Senatu Univerziteta, pobijedila profesora Medicinskog fakulteta Bogdana Ašanina, profesoricu Ekonomskog fakulteta Gordanu Đurović i profesora Filozofskog fakulteta Šerba Rastodera.

Bonus video: