I Jović u trci za Dujovićevu fotelju

Kolegijum Višeg suda održao sjednicu, mišljenje sudija šalju Savjetu
496 pregleda 2 komentar(a)
Dragoje Jović, Foto: Luka Zeković
Dragoje Jović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2014. 08:57h

I sudija Dragoje Jović, kandidovao se za mjesto predsjednika Višeg suda, saznaju “Vijesti”.

Osim njega, kandidati za nasljednika Mušike Dujovića su i sudije Valentina Pavličić i Radomir Ivanović, kao i kotorski tužilac Boris Savić.

Kolegijum sudija Višeg suda u Podgorici, na jučerašnjoj sjednici dali su mišljenje o kandidatima koji su se prijavili na konkurs.

Sjednici, prema informacijama “Vijesti”, nijesu prisustvovali Jović i Pavličić, a Ivanović je napustio kancelariju kada se raspravljalo o kandidatima.

Pouzdani izvor “Vijesti” objasnio je da se na sjednici kolegijuma ne glasa o kandidatima, već daje mišljenje o stručnim i radnim kvalitetima.

To je potvrdila i samostalna savjetnica za odnose s javnošću Milena Đaletić:

“Sjednica sudija je mišljenja da sudije Ivanović, Jović i Pavličić, posjeduju stručne i radne kvalitete za mjesto za koje su konkurisali”, kazala je ona.

Nakon Višeg, o kandidatima će, prema informacijama “Vijesti”, na sličan način raspravljati i u Apelacionom sudu.

Kada se ta zakonska procedura okonča, mišljenja o kandidatima biće dostavljena Sudskom savjetu Crne Gore, koji će sazvati sjednicu na kojoj će se odlučiti ko će izabran za upražnjena sudijska mjesta u sudovima Crnoj Gori.

Prema Poslovniku o radu Sudskog savjeta, član Sudskog savjeta ima pravo i dužnost da glasa o svakom predlogu o kome se odlučuje na sjednici Sudskog savjeta.

Odluka je donijeta, kako piše u tom dokumentu, ako je za istu glasala većina svih članova Sudskog savjeta.

Sudski savjet odlučuje o izboru na zatvorenoj sjednici.

Doskorašnji predsjednik podgoričkog Višeg suda, sudija Mušika Dujović, krajem decembra 2013. godine izabran je za predsjednika Apelacionog suda.

Bonus video: