DMEN: Dom revolucije u Nikšiću pretvoriti u prirodnjački centar

Dobar dio aktivnosti, ističu ekolozi, moglo bi se uraditi i volonterski
256 pregleda 4 komentar(a)
Dom revolucije Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Dom revolucije Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.01.2014. 08:32h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) osmislilo je projekat prenamjene Doma revolucije u Prirodnjački centar.

Pošto najveću prepreku u rješavanju sudbine objekta koji je djelo arhitekte Marka Mušiča, predstavlja prazna gradska kasa, nikšićki ekolozi su predložili prenamjenu u Prirodnjački muzej za čiju realizaciju je, tvrde, potrebno mnogo manje novca od prenamjene koju predlaže Ministarstvo kulture ili eventualnog rušenja.

Dobar dio aktivnosti, ističu ekolozi, moglo bi se uraditi i volonterski, a predloženi projekat bi „mogao da povrati posrnulu energiju grada pod Trebjesom“.

Prvi korak je stvaranje zelenog krova koji je posljednje vrijeme sve popularniji u svijetu.

"Smatramo da Dom revolucije pruža dobre mogućnosti za jedan ovakav projekat jer su vizuelno posmatrano betonske konstrukcije dovoljno stabilne i jake da izdrže teret izolacije, zemlje i biljaka. Dom revolucije ima i nekoliko zanimljivih ravnih i kaskadnih površina i platoa na kojima bi se mogao realizovati ovaj projekat. Sadnjom biljnih vrsta mogao bi se realizovati projekat sadnje raznovrsne flore, čime bi dobili botaničku baštu nadomak centra grada. Možda bi to bila i jedina botanička bašta toga tipa u svijetu“, ističu iz DMEN.

Instalacijom solarnih panoa mogla bi se obezbijediti i dobra količina energije za zagrijavanje prostorija i vode.

Osim dvorišne površine i kaskadnih krovnih djelova koji se nalaze sa južne strane Doma revolucije mogli bi se iskoristiti i pojednini unutrašnji djelovi, pa bi se jedna od prostorija, s obzirom na veliku zastakljenu površinu, mogla prilagoditi stakleniku sa tropskom florom.

„Planirani omladinski i obrazovni dio Doma revolucije pružaju dobre mogućnosti za prirodnjački muzej gdje bi se osim stalne postavke, mogle organizovati izložbe fotografija, predavanja, radionice, ekološke manifestacije, prikazivanje eko filmova. U sklopu objekta bi se mogao napraviti i akvarijum centar. Nešto slično ne postoji u Crnoj Gori a ni šire“, piše u predlogu.

Ističu da voda potrebna za akvarijum i tropski staklenik ne bi predstavljala problem s obzirom da je na mjestu izgradnje Doma revolucije postojao bunar čije su vode i dalje aktivne u podzemnom dijelu.

Instalacijom solarnih panoa mogla bi se obezbijediti i dobra količina energije za zagrijavanje prostorija i vode.

Prostorije koje se ne bi mogle prilagoditi namjeni projekta trebalo bi zazidati i postaviti sigurnosne ograde kako bi ti djelovi bili nedostupni znatiželjnicima.

"Smatramo da bi realizacija projekta imala višestruk pozitivan značaj za grad pa i za Crnu Goru kako edukativno, tako i turistički i ekonomski. Dom revolucije bi na taj način mogao da bude jedan od simbola prepoznatljivosti Nikšića a naplatom ulaznice za organizovane grupe mogla bi se obezbijediti sredstva za njegovu ekonomsku održivost“, smatraju iz DMEN-a.

Sigurni su i da bi dobrom razradom ideje i uključivanjem stručnjaka raznih profila koji bi argumentovano odradili studiju izvodljivosti projekat mogao naći i razumijevanje kod fondova EU.

Građani davno izgubili nadu

Kamen temaljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.230 a kasnije proširen na 21.738 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković.

Izgradnja objekta trebalo je da traje oko dvije godine i košta 120 miliona dinara koje bi, samodoprinosom, izdvajali građani. Radovi su obustavljeni 1989, a tri godine kasnije građevina je konzervirana.

Do tada Dom revolucije je “progutao” milione. Od tada guta ljudske živote.

U julu 2008. Ministarstvo kulture je donijelo odluku da se njegova gradnja nastavi, a završetak radova najavilo je za 2016. To isto je nedavno ponovio i ministar kulture Branislav Mićunović. Nikšićani na sve te najave sumnjičavo gledaju.

Bonus video: