Obilježen Dan opštine Plužine

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić kazao je da se lokalna uprava u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva
165 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2018. 13:36h

Svečanom sjednicom i već tradicionalno bez intoniranja himne, uz prisustvo brojnih zvanica, obilježen je Dan opštine Plužine.

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić kazao je da se lokalna uprava u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva i “da je bez obzira na političku pripadnost nalazila najbolja moguća rješenja za osnovna životna pitanja”.

“Nemamo potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država. Opština Plužine je jedina opština na sjeveru Crne Gore koja nije korisnik Egalizacionog fonda. Smatram da se nije smjelo dogoditi da opština na sjeveru, kao što je naša, i pored deklarativnog zalaganja iz vrha države o neophodnosti ravnomjernog razvoja, ostane bez sredstava Egalizacionog fonda, jer realno stanje ukazuje da su ovoj Opštini ta sredstva nepravedno uskraćena”, istakao je Bajagić.

Poseban problem je prema riječima Bajagića odnos Elektroprivrede Crne Gore prema opštini Plužine koja je realizovala svega 25 odsto obaveza iz Ugovora koji je potpisan 2010. o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema opštini, nastalih po osnovu izgradnje HE “Piva” i potapanja teritorije Opštine, a koji je trebalo da bude realizovan do kraja 2014. godine.

“Neizvršene obaveze uglavnom se odnose na izgradnju infrastrukturnih objekata u izmještenom opštinskom centru, jer je prethodni opštinski centar potopljen akumulacijom HE Piva. Neizvršene obaveze ograničavaju i usporavaju razvoj Opštine. Jedino izgradnjom preostalih infrastrukturnih objekata, prije svega saobraćajnice i kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, stvoriće se uslovi za dugoročni planski razvoj”, kazao je Bajagić.

Dan Opštine je bila prilika i da prvi čovjek Plužina nabroji šta su sve uradili u prethodnom periodu, ali i da najavi nove investicije i odluke kojima se trude da stvore povoljnije uslove za razvoj stočarstva i poljoprivrede, kao i na poboljšanju razvoja turizma.

“Sve što smo uradili povećava naš optimizam i uvjerenje da smo na dobrom putu da u narednom periodu još više valorizujemo svoje prirodne resurse, hidropotencijal, šumsko bogatstvo, prirodne ljepote uz mogućnost bržeg razvoja turizma i poljoprivrede u interesu Pive i njenih građana”, poručio je Bajagić.

Predsjednik Skupštine Petar Mitrić kazao je da je svečanost prilika da se podsjete jednog od svijetlih datuma prošlosti.

“Pivljani nikada nijesu prihvatali ropstvo. Sloboda nikada nije imala cijenu. Zajedno svi, bez ikakvih razlika, ujedinjeni u borbu za slobodu ispisali su možda i najsjajnije stranice u istoriji Pive”, kazao je Mitrić.

Podsjetio je da je tokom Drugog svjetskog rata Piva dala 450 boraca, a da je poginulo njih 250, dok je broj žrtava bio 1.105, da je u Dolima za dan ubijeno 522. Pivljana među kojima i 107.djece, da su masovni pokolji bili i u Stabnima i u Gojkovića dolu.

“Kako tada tako i danas Piva je ostala grad slobodnih ljudi. Danas imamo obavezu da se svi zajedno borimo kako bi očuvali vrijednosti koje su izgradili naši preci. Prošlost treba da pamtimo, ali za dobro našeg potomstva moramo da gradimo novu budućnost, da napravimo korak naprijed i pomognemo da društvo u kome živimo postane dio razvijenog civilizovanog svijeta, a sve to kako bismo potomstvu u nasleđe ostavili uređen grad”, poručio je Mitrić.

Svečanosti su prisustvovali brojni goste iz društveno–političkog, privrednog i kulturnog života opštine, države, ali i regiona, a upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program.

Galerija

Bonus video: