Praćenje istraga napada na novinare: NVO da predlože člana Komisije

MUP će, u roku od tri dana od isteka roka za dostavljanje predloga kandidata, objaviti listu kandidata koji su predloženi za članove Komisije
62 pregleda 2 komentar(a)
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Zapaljeno vozilo Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2013. 12:47h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvalo je nevladine organizacije (NVO) da predlože kandidata za člana Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara.

Iz MUP-a su podsjetili da je formiranje Komisije predviđeno Akcionim planom za poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

Rok za dostavljanje predloga je osam dana od objavljivanja javnog poziva, a predlozi se mogu dostaviti na arhivu MUP-a ili poštom

NVO će u Komisiji imati jednog predstavnika, a pravo predlaganja kandidata imaju organizacije čije je područje djelovanja vezano za tu oblast.

Kandidata za člana Komisije organizacija može predložiti ako je upisana u registar NVO prije objavljivanja javnog poziva, ako u aktu o osnivanju i statutu ima utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblastima koje su u vezi sa zadatkom Komisije i ako je u prethodnoj godini realizovala najmanje jedan projekat ili aktivnost u vezi sa tim zadatkom.

Uslovi koje mora ispunjavati NVO su i da je predala poreskom organu prijavu za prethodnu fiskalnu godinu i da više od polovine članova organa upravljanja te organizacije nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici.

NVO je dužna da, uz predlog kandidata za člana Komisije, dostavi kopije rješenja o upisu u registar NVO, akta o osnivanju i statuta, i pregled realizovanih projekata i aktivnosti u prethodnoj godini u vezi sa zadatkom Komisije.

Neophodno je da NVO dostavi i kopiju potvrde o podnesenoj poreskoj prijavi za prethodnu godinu, i izjavu lica ovlašćenog za zastupanje i predstavljanje o tome da više od polovine članova organa upravljanja nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici.

Kandidat za člana Komisije može biti osoba koja je crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori, koja ima iskustva u vezi sa zadatkom Komisije i nije član organa političkih partija, javni funkcioner ili državni službenik, odnosno namještenik.

Rok za dostavljanje predloga je osam dana od objavljivanja javnog poziva, a predlozi se mogu dostaviti na arhivu MUP-a ili poštom.

Kako se navodi u pozivu, MUP će, u roku od tri dana od isteka roka za dostavljanje predloga kandidata, na svojoj internet stranici objaviti listu kandidata koji su predloženi za članove Komisije, sa nazivima NVO koje su ih predložile.

„Ministar unutrašnjih poslova će, u roku od pet dana od objave liste kandidata koji su predloženi za člana Komisije, izabrati onog za koga je dostavljeno najviše predloga NVO“, kaže se u pozivu.

Bonus video: