Rožajska smrtonosna dionica: Rizik i za pješake i za vozače

„(...) Djeci (sam) kupio lampe, ali je to iznuđeno rješenje uprkos kojem svaki dan strahujem hoće li živi i zdravi stići kući“
1 komentar(a)
Rožaje, magistralni put, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, magistralni put, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 13.11.2013. 18:06h

Više desetina domaćinstava, koja gravitiraju duž magistralnog puta na izlasku iz Rožaja, najavilo je da djecu neće slati u školu pošto padne prvi snijeg, ukoliko se za njihovo kretanje „smrtonosnom dionicom“ ne stvori minimum bezbjednosnih uslova.

Nekoliko stotina metara magistrale na ulasku u grad karakterišu dvije blage ali nepregledne krivine, nepostojanje pješačke staze, uzurpiranost puta, nedostatak rasvjete, neadekvatni branici i veoma opasne rupe pokraj njih.

"Ugrožena su moja, ali i sva druga djeca. U posljednjih 20 godina ne znamo više kome se nijesmo obraćali, ali niko ništa ne čini da poboljša tu situaciju"

„To nisu rupe već jazbine koje se najveći dio dana ne vide i koje su ozbiljna prijetnja pješacima. Sumnjam da bi se bilo ko živ izvukao ako bi kroz njih propao u Ibar. Posebno uveče, ako tuda prolaziš, s obzirom na to da nema rasvjete, samo potoneš i nema te.

Najviše su ugroženi pješaci, ali i vozači koji tuđom krivicom mogu postati ubice“, smatra jedan od mještana Nermin Škrijelj.

Prema njegovim riječima, usljed nemarnosti „Crnagoraputa“ koje je zaduženo za sanaciju magistralnog puta, te nadležnih inspekcija koje su dužne da sankcionišu uzurpatore, ugrožena je bezbjednost ukućana najmanje 100 stambenih objekata, te, naročito djece iz Grahova i sa Zeleni koja tuda svakodnevno pješače do škole.

„Ugrožena su moja, ali i sva druga djeca. U posljednjih 20 godina ne znamo više kome se nijesmo obraćali, ali niko ništa ne čini da poboljša tu situaciju.

Ona je dodatno otežana posljednjom uzurpacijom puta koji je sužen za 30 do 40 centimetara, pa pješaci imaju još manje prostora, a i strahujemo hoće li čistač tuda moći da prođe“, kazao je Škrijelj.

Poseban problem je nedostatak rasvjete, naročito u zimskom periodu kada se ranije smrkava.

„Bez dugih svjetala, za koje najčešće nema uslova vozači pješake ne mogu da primijete. Zbog toga sam djeci kupio lampe, ali je to iznuđeno rješenje uprkos kojem svaki dan strahujem hoće li živi i zdravi stići kući“, rekao je Škrijelj.

Njega su podržali i drugi mještani koji traže hitna saobraćajna rješenja koja će učiniti bezbjednijim njihove i živote njihove djece.

„Kada nam djeca kući stignu živa i zdrava, zahvaljujemo Bogu i sa zebnjom očekujemo novi dan. Novi investitor je toliko uzurpirao put da je zagradio saobraćajni putokaz „Peć, Berane, Rožaje“.

Kada tuda prođe čistač koji snijeg ostavlja pored magistrale, naša djeca će morati da idu sredinom ulice. To ne možemo da dozvolimo, pa pozivamo nadležne da riješe problem, inače djecu nećemo slati na nastavu“, poručili su mještani.

Njihove patrole se nerijetko nalaze na takozvanoj Pećkoj petlji gdje upozoravaju vozače na opasnost dionice na koju nailaze.

„Pored toga, redovno o stanju na tom dijelu puta obavještavamo Direkciju za saobraćaj, ali bez rezultata. Razlozi iz kojih se ne obnavlja taj dio magistrale nam nijesu poznati“, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Policija: Pogubna dionica

Iz rožajske policije su potvrdili da se na kritičnoj dionici magistrale kroz Rožaje dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima su mnogi pješaci povrijeđeni, a nekoliko sučajeva i sa smrtnim ishodom.

„Riječ je o totalno neuređenom dijelu puta koji je latentna opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

Malo brža vožnja može biti pogubna, s obzirom na to da je riječ o dubljoj provaliji koja najčešće uzima živote.

Osim što je asfalt u tom dijelu prilično oštećen, opasnost pričinjavaju i više uzastopnih krivina, dotrajale odbojne grede i jako opasne rupe na dijelu magistrale i potpornog zida“, saopšteno je iz policije.

Bonus video: