Ovakve pljačke nema ni preko sedam mora: Hoće li 500 mornara morati na doobuku?

Resor ministra Ivana Brajovića konačno popustio pred zahtjevima pomoraca i svjetskom praksom...
151 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 17:43h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pripremilo je predlog novog Pravilnika o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca koji se duže sa nestrpljenjem očekuje u pomorskim krugovima.

Donošnje ovog pravilnika, između ostalog, jedan je od osnovnih preduslova da naša zemlja ostane na tzv. bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije IMO, u kontekstu ispunjavanja uslova iz najnovijih, tzv. Manila amandmana međunarodne STCW konvencije o standardima za obuku i sertifikaciju pomoraca i držanja straže na brodu iz 2010. godine.

O nacrtu novog Pavilnika vođena je burna javna rasprava pri čemu su stručne asocijacije pomoraca, sindikati, agencije za ukrcaj i trening centri prozivali Ministarstvo da pod uticajem “univerzitetskog lobija” insistira na rješenju da pomorci do najviših zvanja u struci – zapovjednika broda i upravitelja stroja- mogu doći samo sa diplomom završenog Fakulteta za pomorstvo.

Osim fakulteta, svi ostali su tražili da i Crna Gora, po ugledu na gotovo sve ostale pomorske zemlje svijeta, pomorcima omogući i alternativu – da do zvanja kapetana i upravitelja dođu i bez fakultetske diplome, kroz sistem obuke u trening centrima i polaganja IMO verifikovanih kurseva nakon adekvatnog plovidbenog staža u zvanju prvog oficira palube, odnosno drugog oficira stroja. Ministarstvo je na kraju prihvatilo argumentaciju struke.

Odvajali smo dragocjeno vrijeme i pohađali nastavu i obuku u Trening centru Fakulteta za pomorstvo Kotor. Onima koji su položili, izdate su, ovjerene, pečatirane i potpisane diplome i niko tada nije spominjao fond časova. Neko će sada morati da ide u zatvor zbog prevare, falsifikovanja isprava i obmane, te plati pozamašnu odštetu, poruka je crnogorskom sistemu sa mora

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo predlog Pravilnika o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca i dostavilo ga Sekretarijatu za zakonodavstvo. Predlog Pravilnika je u fazi usaglašavanja i očekujemo da će do kraja novembra biti objavljen u Službenom listu, nakon čega će biti dostupan svima. Njime je predviđeno da pomorci zvanja zapovjednika, odnosno upravitelja, mogu steći putem fakulteta i više stručne škole, ali i srednje pomorske škole, pri čemu kao I oficir palube, odnosno II oficir mašine između ostalog ima obuku koju je završio po IMO modelu kursa 7.01, ili kursa 7.02 u ovlašćenim centrima za obuku ili kod ovlašćene pomorske visokoškolske ustanove, kao i više stručne škole u Kotoru. Dakle, do najviših zvanja pomorci će ubuduće moći da dođu i putem obuke i putem Fakulteta. Na taj način biće data mogućnost pomorcima da sami izaberu koja im varijanta više odgovara.”, rečeno je “Vijestima” u resoru ministra Ivana Brajovića.

Na pitanje da li se to odnosi i na oko 500 crnogorskih pomoraca koji nemaju završen fakultet, ali imaju adekvatni plovidbeni staž, završenu obuku u Trening centru fakulteta za pomorstvo Kotor i položene IMO modele kurseva 7.01 i 7.02, iz Ministarstva su pojasnili da će se “pomorcima koji su stekli ovlašćenje za I oficira palube ili II oficira mašine po propisima koji su bili na snazi do donošenja novog Pravilnika, omogućiti sticanje ovlašćenja za zapovjednika broda i upravitelja ukoliko oni završe, između ostalog, i obuku po programu koji je propisan Pravilnikom.”

U periodu od 2004. do 2010. oko 500 crnogorskih pomoraca su u Trening centru Fakulteta za pomorstvo završili obuku i položili IMO modele kurseva 7.01 i 7.02 za što su Fakultetu za pomorstvo platili preko milion ipo eura. Oni su dobili diplome da su po standardima IMO, osposobljeni za dobijanje zvanja zapovjednika i upravitelja stroja. Sada međutim, neki od profesora Fakulteta koji su čak i vodili taj Trening centar, insistiraju da ti isti kandidati prije nego što im se izdaju breveti kapetana i upravitelja, moraju odslušati još dodatnih 150 časova nastave za nautičare, odnosno 366 časova za strojare.

Iz Ministarstva su na to odgovorili da “ na dodatnoj nastavi, ne insistira Fakultet za pomorstvo već je to obaveza u skladu sa STCW konvencijom.”

“Mi smo svojevremeno odvajali dragocjeno vrijeme kada smo bili kući i umjesto da budemo sa svojim porodicama, pohađali smo nastavu i obuku u Trening centru Fakulteta za pomorstvo Kotor koja je organizovana prema IMO modelima kursa 7.01 i 7.02. Onima koji su položili, izdate su, ovjerene, pečatirane i potpisane diplome i niko tada nije spominjao fond časova, što nama znači da smo završili kompletne kurseve i stekli validne diplome. Ukoliko to nije tako, neko će sada morati da ide u zatvor zbog prevare, falsifikovanja isprava i obmane, te plati pozamašnu odštetu.”, kazao je jedan od tih pomoraca koji, kao i većina njegovih kolega, treba da bude unaprijeđen u upravitelja stroja na kompaniji za koju plovi već godinama, ali to ne može jer mu Crna Gora ne želi izdati brevet upravitelja.

Ministarstvo priznalo da nijesu išli u kontrole

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja su priznali da uopšte ne kontrolišu trening centre za obuku pomoraca u Crnoj Gori što im je po zakonu, redovna obaveza.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, nažalost, u prethodnom periodu nije vršilo dodatne provjere nijednog centra za obuku pomoraca, osim prilikom podnošenja zahtjeva kako bi im se odobrilo obavljanje odgovarajuće obuke. Svi centri su u stalnom kontaktu sa ministarstvom, što im je i obaveza propisana Pravilnikom. Svi trening centri redovno obavještavaju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva kada su pitanju obuke pomoraca za koje su dobili odgovarajuće odobrenje za rad.”, odgovoreno je “Vijestima” iz resora ministra Ivana Brajovića.

Preporuke Evrope pod oznakom "Tajno"

MSP nam nije dostavilo nalaze koje je delegacija Evrospke agencije za pomorsku sigurnost EMSA, formulisala prilikom prošlogodipnje posjete i provjere crnogorskog sistema obrazovanja, obuke i sertifikovanja pomoraca, prvenstveno Fakulteta za pomorstvo Kotor.

“Delegacija EMSA-e koja je zvanično bila u posjeti Crnoj Gori, dostavila je određeni broj preporuka i sugestija koje Crna Gora mora da ispuni, a imaju oznaku tajnosti. Ta oznaka je definisana od strane EMSA-e, pa ih u tom smislu ne možemo nikome dostaviti, sem licima koja su uključena u taj posao.”-objasnili su iz PR službe Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Galerija

Bonus video: