Dan širuna za kraj turističke sezone

Tradicionalna fešta od vina, ribe i piva ispred zidina budvanskog Starog grada...
422 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 07:36h

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno - zabavni program, ribu, vino i pivo, sinoć je ispred zidina Staroga grada održana najstarija tradicionalna ribarska fešta na primorju - Dan širuna.

Pučkom feštom, 48. po redu, zvanično je spuštena zavjesa na ovogodišnju, po ocjenama turističkih poslenika, jednu od najuspješnijih turističkih sezona u metropoli turizma unazad deceniju.

Više od šest hiljada posjetilaca zabavljalo se uz odličan program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budva i Klub za sportski ribolov “Širun“, koji je prije pola vijeka osnovao ovu atraktivnu feštu.

A posjetioci, osim odlične zabave mogli su i besplatno degustirati kako ribu, vino i pivo, tako i domaće specijalitete.

Posjetioci su, osim odlične zabave mogli i besplatno degustirati kako ribu, vino i pivo, tako i domaće specijalitete

Prema riječima portparola TO Budva Aleksandre Petković obezbijeđeno je 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 600 litara piva Nikšićke pivare.

„Odlična posjećenost, odličan program i fešta koja je u potpunosti uspjela, kruna su ovogodišnje sezone, koja je isto tako bila više nego uspješna jer, kada se na kraju zbroje dolasci i noćenja, biće rekordna”, kazala je Petković.

Fešta, koja se već pola vijeka organizuje u prvoj sedmici oktobra, započela je u 16.30 časova defileom budvanske Gradske muzike sa mažoretkma i feštađunima, koji su prošetali glavnim šetalištem od Stare autobuske stanice do centralne bine ispred zidina Staroga grada

Nakon toga uslijedio je polučasvni koncert budvanske Gradske muzike.

Feštu je svečano otvorio potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović, navodeći da su upravo ovakve manifestacije dale pečat turističkoj ponudi Budve.

„Riba i more, Budvani, to je tradicija našeg grada. Manifestacija, koja se 48. put organizuje najstarija je na primorju. Ona nije samo manifestacija našeg grada, njegovih stanovnik, i dragih gostiju, već manifestacija truda, volje i ljubavi”, poručio je predsjednik SRK „Širun“ Tihomir Fabris.

I dok su najmlađi uživali u programu, koji se odvijao na bini, svakako centralni dio programa, bio je pečenje ribe na pet postavljenih punktova uz zidine Staroga grada.

Nezaobilazni dio programa - skidanje pršuta sa jarbola

Članovi KSR „Širun“ poslužili su brojne građane, koji su u redovima i po pola sata čekali su da dođu do komade plave ribe, kako bi degustirali ovaj specijalitet po kome je i cijela fešta dobila ime. Takođe, na posebnom punktu služila se i lozova rakija, smokve i ruštule.

Za to vrijeme na bini nastupila je klapa “Harmonija”, potom i Kulturno-umjetnički centar „Stefan Mitrov Ljubiša“, a posjetioci su uživali i u nastupu feštađuna, te umjetničke trupe “Teatra 303”.

Nezaobilazni dio programa bile su i sportske narodne igre, a brojni takmičari nadmetali su se u skidanju pršuta s jarbola, vuči konopa, dok je na bini bila organizovana igra sa šeširima.

Program je nastavljen nastupom klapa “Jedinstvo” i “Castel Nuovo”, te odličnim polučasovnim koncertom Svetlane Raičković & Grlice. Za nastavak dobre zabave pobrinula se takođe i klapa “Škuribanda”.

Širun je, u kalenadru manifestacija, posljednja ovogodišnja, a Turistička organizacija užurbano se priprema za organizovanje najtraktivnije - dočeka Nove godine na starogradskom trgu.

Galerija

Bonus video: