Mihailo: Ako je osveštanje hrama skup pomirenja zašto nije pozvana CPC?

"Proslava Milanskog edikta je istorijski čin svih hrišćana u Crnoj Gori i van nje, u kojoj mjesto mora imati i CPC"
64 pregleda 131 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.09.2013. 11:10h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo upitao je danas u otvorenom pismu zbog čega osveštanju hrama Histovog Vaskrsenja u Podgorici, ne prisustvuje sveštenstvo CPC, ako je kako tvrde predstavnici države i Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to skup pomirenja.

CPC je pismo uputila Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim patrijarsima, povodom proslave Milanskog edikta u Crnoj Gori i osveštanju hrama Histovog Vaskrsenja u Podgorici 7. oktobra.

"Milanskim ediktom, godine 313, hrišćanstvo je priznato kao zvanična religija. Proslava Milanskog edikta je istorijski čin svih hrišćana u Crnoj Gori i van nje, u kojoj mjesto mora imati i Crnogorska pravoslavna crkva. Istovremeno osveštava se htram Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a tvri se da je u pitanju hram Pravoslavne crkve. Ako je tačno da se osveštava hram Pravoslavne crkve, zašto nije pozvana Crnogorska pravoslavna crkva?", upitao je mitropolit Mihailo.

On dalje navodi da ako je u pitanju skup pomirenja zašto onda ne prisustvuje sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

"Ako je, kako se tvrdi od predstavnika države i Mitropolija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, to skup pomirenja onda zašto skupu ne prisustvuje svještenstvo priznate Crnogorske pravoslavne crkve. Ako je ovo skup pomirenja u Crnoj Gori kako se tvrdi, pomirenje može biti samo na pluralističkoj osnovi, što podrazumijeva da Srpska prvoslavna crkva priznaje crnogorski narod i naciju i Crnogorsku pravoslavnu crkvu i da budu u svemu ravnopravni (poštuj me, da bih te poštovao). Izmirenje je jedino moguće ako SPC bude isključivo obavljala vjersku funkciju bez ikakve politike, ideologije i posrbljavanja Crnogoraca i drugih naroda koje se vrši preko svetosavlja. Proslava kako je zamišljena i nepoštovanje ovih načela ne znači izmirenje, nego ponovno produbljivanje podjela i nastavljanje sukoba u Crnoj Gori", navodi se otvorenom pismu mitropolita Mihaila.

Bonus video: