Luka Bulatović donio bronzu sa još jedne Balkanske informatičke olimpijadi

"Rezultati na Olimpijadi znanja 2013. i na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Brizbejnu, pokazuju njegov stalan napredak"
111 pregleda 3 komentar(a)
Luka Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Luka Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.09.2013. 16:20h

Student prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta Luka Bulatović na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi (BOI) koja je od 7. do 14. septembra održana u Sarajevu osvojio je bronzanu medalju.

Podsjetimo bivši učenik gimnazije "Slobodan Škerović" je već osvajao bronzanu medalju na ovom takmičenju, koje je prošle godine održano u Beogradu.

"Medalja je bila očekivana, makar od nas koji smo radili sa Lukom. Njegovi rezultati na Olimpijadi znanja 2013. (gdje je osvojio 100 bodova) i na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Brizbejnu, Australija, pokazivali njegov stalan napredak. Žao mi je što na BOI nisu, kao gosti, učestvovali i neki mlađi takmičari iz Crne Gore, za koje bi to bilo dragocejno iskustvo", saopšteno je iz kompanije doMEn.

Bulatović je osvojio dvostruko više bodova nego na prethodnoj Balkanskoj olimpijadi, ali je to bilo dovoljno za bronzu.

"Ovo pokazuje koliko se kvalitetno radi sa takmičarima u ovom regionu, jer je ove godine prosječan broj osvojenih bodova bio skoro tri puta veći nego na BOI 2012. Poseban je čast što je i jedna zadatak koji sam ja predložio izabran kao takmičarski zadatak na BOI2013", navodi se u saopštenju.

PMF u saradnji sa kompanijom doMEn d.o.o. četvrtu godinu organizuje pripreme za takmičenja iz programiranja. Kao i prethodnih godina, nastava se odvija u računarskim salama PMF-a, u dvije grupe: početnoj i naprednoj.

Nastava se organizuje svake subote u 11 sati za polaznike početne grupe, a svake druge subote za naprednu grupu. Takmičenja iz programiranja svake godine postaju sve zahtjevnija i teža.

Od učenika se zahtijeva poznavanje velikog broja algoritama, odlične matematičke sposobnosti, visok nivo upotrebe nekog programskog jezika i razvijene vještine pisanja programskog koda i otklanjanja potencijalnih grešaka u kodu.

Ovakav nivo međunarodnih takmičenja zahtjeva permanentan rad i posebne pripreme talentovanih učenika.

Kako je saopšteno do sada je ukupno prijavljeno 48 učenika iz Podgorice, Budve, Kolašina, Tivta, Berana, Pljevalja, Kotora i Nikšića.

"Svakodnevno stižu prijave i iz drugih gradova. Dio učenika nema mogućnosti da svake subote putuje do Podgorice, pa će se njima materijali prosleđivati elektronskom poštom. Svi materijali se dostavljaju i nastavnicima informatike u gimanazijama i srednjim stručnim školama, koji ih mogu koristiti za organizovanaje dodatne nastave i organizovanje lokalnih takmičenja iz programiranja. Uskoro će na sajtu PMF-a biti otvorena i posebna sekcija posvećena takmičenjima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: