SEEMO odbacio zahtjev Popovića: Drago nam je što brinu za naš ugled

Naša reakcija je urađena po standardima kako reaguju sve organizacije za zaštitu novinara u svijetu, rekao je Vujović
74 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 15:25h

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) nije promijenila stav da je napad na reportere “Vijesti” Luku Zekovića i Miodraga Babovića za osudu i ne namjerava da se Vladimiru Bebi Popoviću izvinjava zbog toga.

Generealni sekretar SEEMO Oliver Vujović, kome je Popovićev advokat Vladan Bojić uputio protestno pismo, upozoravajući ga da asocijacija zbog navodnog neprofesionalizma u ovom slučaju može izgubiti autoritet, ne vidi ništa sporno u izražavanju zabrinutosti i izjavi da je fotografisanje bivšeg visokog zvaničnika Vlade Srbije na javnom mjestu prihvatljivo.

"Naša reakcija je urađena po standardima kako reaguju sve organizacije za zaštitu novinara u svijetu, u saradnji sa Međunarodnim Institutom za štampu (IPI) i njihovim ekspertima. Podsjećam da je IPI vodeća organizacija za zaštitu novinara u svijetu čiji rad podržava članstvo više hiljada vodećih urednika, direktora i vlasnika medija u svijetu. Dakle, da budem jasniji, iza našeg saopštenja stoji IPI i svaki dio pisma je urađen po njihovim standardima”, rekao je Vujović “Vijestima”.

Bojić je u pismu spočitao SEEMO da je saopštenjem prekršio kodeks novinarske etike, time što prethodno nije kontaktirao drugu stranu, odnosno njegovog klijenta.

Vujović je potvrdio da su prije tri dana dobili advokatovo pismo, navodeći da će “u razumnom roku poslati odgovor prema standardnoj proceduri”. Potpisaće ga, kako je naveo, Međunarodni institut za štampu.

"Dosta toga nije jasno iz njegovog pisma": Vujović

“Ono što mogu da kažem je da nam dosta toga nije jasno iz njegovog pisma”, dodao je generalni sekretar SEEMO.

Popovićev advokat je optužio tu organizaciju da se deklarativno zalaže za unapređivanje novinarskih standarda u Južnoj, Srednjoj i Istočnoj Evropi, a da je pružanjem podrške "Vijestima" "na jednom od najtežih kršenja kodeksa novinarske profesije" pokazala sasvim suprotno.

"Takođe vjerujemo da vaša direktna uključenost, u obliku optužbi koje nijesu zasnovane na činjenicama, izvorima i istini, predstavlja direktno kršenje profesionalnog etičkog kodeksa. Pozivamo vas da imate na umu da kredibilitet i profesionalizam nijesu zauvijek. Oni se lako mogu izgubiti", napisao je Popovićev advokat u pismu, koje je Vujoviću uputio prije tri dana.

Komentarišući te navode, generalni sekretar SEEMO je rekao da je "upravo pozitivna stvar slobode govora to što svako može da iznese svoj neki lični stav i da daje savjete”.

“Meni je jako drago što advokat razmišlja o našem ugledu i što razmišljanja o nama iznosi u pismu”, rekao je Vujović.

Neformalni premijerov saradnik i direktor NVO “Institut za javnu politiku” Vladimir Popović je 3. septembra, ispred zgrade u Podgorici gdje je sjedište njegove organizacije, vrijeđao i psovao novinara i fotoreportera “Vijesti” koji ga je fotografisao. Zekoviću je oduzeo aparat i sa njega obrisao slike, dok je Baboviću provjeravao snimke na diktafonu, prethodno ga takođe psujući i vrijeđajući. U Popovićevom društvu bio je i član premijerovog obezbjeđenja Zoran Jovanović, koji je prethodno kod Popovića doveo Stanka Subotića Caneta, iako su mediji naklonjeni vlastima pokušali da iskonstruišu činjenice tvrdeći on nije imao veze sa incidentom.

Montirani snimci sa nadzornih kamera zgrade, koji treba da opravdaju Popovića, postavljeni su na mrežu Youtube, a Bojić je taj link poslao Vujoviću pozivajući ga da se uvjeri u "istinu". Sa originalnog snimka su izbrisani djelovi koji potvrđuju da je Jovanović došao i većinu vremena proveo sa Popovićem, kao i trenuci agresivnosti i brisanja fotografija.

Popović sada prijeti tužbom francuskom portalu

Advokat Vladimira Popovića zahtijevao je i od urednika francuskog portala Balkans.courriers Žan Arno Derensa da ukloni sa sajta informaciju u napadu na novinare “Vijesti”, a zahtjev koji mu je upućen sličan je onom koji je poslat SEEMO.

“Potrebno je da sa vašeg veb portala uklonite neistinitu vijest o navodnom napadu Vladimira Bebe Popovića na novinare kompanije 'Vijesti'. To možete učiniti i preinakom lažne u istinitu vijes”, navodi se u pismu.

Advokat Vladan Bojić je u pismu rekao da Popović nije nikakva “sumnjiva” osoba, ni savjetnik premijera Mila Đukanovića.

Francuski urednik je saopštio “Vijestima“ da već ima slična iskustva sa prostora Balkana jer ga je Stanko Cane Subotić već dva puta tužio

“Vladimir Popović je bio tek kratkotrajna medijska žrtva izmišljenog incidenta ispred zgrade Europoint, u Podgorici, budući da je Osnovno državno tužilaštvo odbacilo lažnu krivičnu prijavu, što možete lako ustanoviti iz saopšetenja tužilaštva i što je uostalom već bajata nesporna pravna činjenica. Kako bi otklonili i posljednju sumnju, možete pogledati i video snimak nadzornih kamera koji je zabilježio cio događaj, što govori da ništa od onoga što piše na vašem portalu nije tačno, a da je pokušaj kreiranja afere propao”, piše Bojić, opet nudeći montirane, a ne originalne, snimke sa Ju tjuba.

Uredniku se zatim skreće pažnja kako je najvažnije da “prevaziđe lične interese, zarad javnosti i opšteg dobra i da prestane sa obmanjivanjem javnosti”.

“Ako poreknete osnovna pravila kodeksa novinarske etike, onda ćete biti izloženi oštrim zakonskim posljedicama”, piše advokat.

Francuski urednik je saopštio “Vijestima“ da već ima slična iskustva sa prostora Balkana jer ga je Stanko Cane Subotić već dva puta tužio, ali su njegove tužbe odbačene na sudu.

"Subotić je dva puta htio da nas tuži i počeo je sudsnku proceduru. Prvi put, žalba je bila neprihvatljiva, a drugi je Subotić sam odlučio da izbaci svoju žalbu", kaže francuski urednik.

Galerija

Bonus video: