Radnici ZIB-a odlučni: Plata do 12. septembra ili protest ispred Opštine

Građevinci su podsjetili na podršku lično Pavićeviću sa kojim su u ZIB-u nekoliko decenija, dodajući da su ćutali i trpjeli “kao niko u CG“
6 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 17:21h

Građevinski radnici ZIB-a preko sindikata preduzeća dali su danas rok većinskom vlasniku Žarku Pavićeviću, predsjedniku Opštine Bar, da im do 12. septembra isplati jednu platu, do kraja mjeseca još jednu i da se angažuje da do 1. oktobra menadžment obezbijedi uslove za rad preduzeća, odnosno da nabavi gorivo, materijale i sirovine.

U suprotnom, “odmrznuće“ štrajk i u protestnoj šetnji doći ispred zgrade Opštine.

U skoro jednosatnom razgovoru sa Pavićevićem, građevinci su juče ujutro na gradilištu poslovno-stambene osmospratnice G 13 kod Pošte, u više emotivnih istupa izražavali ogorčenje zbog teškog materijalnog položaja svojih porodica i nevjericu da je preduzeće, koje je izgradilo skoro 80 odsto modernog Bara, dospjelo u tako tešku situaciju.

Građevinci su podsjetili na svoju lojalnost firmi i podršku lično Pavićeviću sa kojim su u ZIB-u nekoliko decenija, dodajući da su ćutali i trpjeli “kao niko u Crnoj Gori“.

Vi ste 15 godina živjeli kao „bubreg u loju” od rada u ZIB-u iz kojeg sam otišao prije sedam godina. Imali smo u Polju posao i nijeste htjeli da radite, spreman sam da na predlog sindikata prodam kamenolom i da se dugovanja radnika izmire, predložio je Pavićević

Na početku skupa Pavićević je prvo ponudio radnicima 150 eura u namirnicama, što su odmah odbili, a zatim najavio i jednu platu do 12. septembra “pod uslovom da bude odblokiran račun preduzeća“, da bi se 16. septembra počelo raditi.

“Nastojaćemo da skinemo blokadu računa jer je to jedini način da počne normalno funkcionisanje. Vi ste 15 godina živjeli kao 'bubreg u loju' od rada u ZIB-u iz kojeg sam otišao prije sedam godina i niko ne može otići iz ZIB-a dok mu sva dugovanja ne budu isplaćena, tu nema dilema. Imali smo u Polju posao i nijeste htjeli da radite, spreman sam da na predlog sindikata prodam kamenolom i da se dugovanja radnika izmire”, rekao je Pavićević.

Pavćević sa radnicima, Foto: Anto Baković

Na radničke povike da se uvede stečaj u firmu, on je kazao da nema ništa protiv toga “jer određena preduzeća mogu da funkcionišu i u stečaju“, ostavivši sindikatu da odluči šta će da predloži.

“Možda smo prije pet godina trebalo da svedemo ZIB na 50 radnika, od kojih bi u upravi bilo njih pet-šest”, kazao je Pavićević.

Jedina stvar u kojoj su se juče radnici složili sa svojim njim bila je, kako su rekli, da je možda bilo bolje da Pavićević uopšte nije napuštao ZIB.

Da ima semafora, pa da prosimo, sve su kružni tokovi

Građevinci su zamjerili Pavićeviću što drži menadžment koji je, kako smatraju, “potpuno nesposoban i gura firmu iz minusa u još veći minus”.

“U 'Bajernu' vlasnik mijenja trenera i kad mu osvaja titule, a ovdje menadžment ima plate po 1.800 eura i ništa ne zna”, prigovorili su radnici, na što je Pavićević odgovorio da su i menadžerima smanjene plate na po 200 i 300 eura. Ističući da su sami ponudili da se tri plate “sklone u stranu” dok se ne poboljša situacija, radnici su ukazali i da su, otkako je Pavićević otišao u političare, oni “pošli dolje, a predsjednik gore“.

“Nemoguće da smo bez plata jer nijesmo zbog štrajka ušli u gradnju jedne kuće u Polju od stotinu hiljada eura. Kako da djecu spremimo za školu, da još ima semafora pošli bismo tamo da prosimo, ovako ne možemo jer su sve kružni tokovi”, poručili su, pored ostalog, Pavićeviću operativci ZIB-a.

Galerija

Bonus video: