Profesor piše tužbu: Direktori škola nezakonito otpuštali?

"U konkretnom slučaju direktor nije ispoštovao član 101a Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju"
267 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 14:11h

Tokom odmora pojedini direktori škola nezakonito i mimo dogovora sa sindikatom su zapošljavali profesore, ne raspisujući prije toga konkurs.

Slobodan Savović, predsjednik Sindikata prosvjete Podgorica je na konferenciji za novinare rekao da je sem kršenja Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, na taj način prekršen i dogovor Ministarstva prosvjete i predstavnika tog tijela.

On je podsjetio da je dogovoreno da tokom avgusta svim prosvjetnim radnicima zaposlenim na određeno, kojih na nivou države ima 2500, prestane radni odnos, da bi se tokom septembra nakon izrade normativnih akata raspisivali konkursi za stalno.

"Međutim, na području Podgorice imamo informacije da je određeni broj direktora mimo ovog dogovora i mimo zakona probranim kolegama davao rješenja za stalno", otkrio je Savović naglašavajući da i u drugim opštinama postoje slični problemi.

Savović je naveo konkretan primjer Srednje stručne škole "Ivan Uskoković", gdje je profesor fizičkog vaspitanja Predrag Burzanović ostao bez dopune časova, i to zbog, kako smatraju, nezakonitog postupanja direktora škole.

"U konkretnom slučaju direktor nije ispoštovao član 101a Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, kao ni prethodna uputstva iz ministarstva, pa je primio na posao drugog kolegu i dao mu punu normu, protivno ovim odredbama", naveo je on.

"Međutim, na području Podgorice imamo informacije da je određeni broj direktora mimo ovog dogovora i mimo zakona probranim kolegama davao rješenja za stalno", otkrio je Savović

Predrag Burzanović, koji je inače zaposlen više od deset godina u prosvjeti i to u matičnoj školi nadomak Danilovgrada, kazao je da pola norme, zbog malog broja učenika u toj školi, mora nadoknaditi u Mašinskoj školi. To je od 2004. radio zahvaljujući sporazumu o preuzimanju koji je potpisivao svake godine dok se nije pojavio novi profesor koji je primljen na njegovo mjesto. On je, kako tvrdi, došao na mjesto koleginice koja je otišla u penziju i koja je to mjesto, navodno, napustila sporazumnim raskidom ugovora.

Podsjetio je na akte koje je u toku prethodne dvije godine donijelo Ministarstvo prosvjete u kojima se govori da je nedopustivo da se zapošljavaju novi nastavnici ako prethodno nije izvršena preraspodjela časova onim nastavnicima koji su zaposleni u školi a nijesu ispunili normu. Kako ističe, ti akti predviđaju da će se u suprotnom preduzeti određene mjere protiv direktora u skladu sa zakonom. No, tvrdi da je osim povrede Zakona, u ovom slučaju prisutan i nepotizam jer je novozaposleni profesor brat sekretarice mašinske škole.

"Pokušao sam da stvari riješim interno i razgovarao sam sa direktorom, koji nije imao sluha i neminovnost je da se uključi inspekcija, koja je dala nalaz koji se slaže sa svim mojim navodima i tumači članove zakona jednako kao i ja", naglasio je Burzanović.

Međutim, kako ni nakon inspekcijskog nadzora nije bilo promjena, on se nekoliko puta obraćao glavnom prosvjetnom inspektoru Miomiru Anđiću, koji je, kako je čuo, nakon drugog obraćanja izvršio inspekcijski nadzor. Ipak, Burzanović nije dobio službenu zabilješku o tome.

Ističe da je ostao bez pola norme, odnosno bez pola plate, da je otac troje djece predškolskog uzrasta, te da je njegova egzistencija dovedena u pitanje. Puna plata prosvjetnih radnika manja je od prosječne zarade u našoj zemlji. Upravo zbog svega toga, Burzanović je najavio da će ova priča nakon neuspjelih kontakata sa inspekcijom, dobiti sudski epilog.

Direktor Mašinske škole Žarko Borovinić juče nije odgovarao na pozive, SMS poruke niti mailove "Vijesti".

DPS zbrinjava svoje

"Naša je ocjena da je ovo u stvari nastavak ili sprovođenje u djelo zaključaka opštinskog odbora DPS-a o primanju i udomljavanju kadrova u škole", ocijenio je predsjednik Sindikata prosvjete.

Pozvao je sve kolege da se, ukoliko imaju informacije da je u njihovim školama bilo ovakvih i sličnih primjera, obrate kancelariji opštinskog odbora Sindikata prosvjete-Podgorica da zajednički pokušaju da isprave nepravilnosti.

Galerija

Bonus video: