Osmi kontigent vojnika ispraćen u Avganistan: Poznati po vrlinama

Lazarević je vojnicima poručio da ih čeka težak zadatak koji zahtijeva punu posvećenost
202 pregleda 5 komentar(a)
Vojnici iz Avganistana, Foto: Ministarstvo odbrane
Vojnici iz Avganistana, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 28.08.2013. 13:42h

Crnogorski vojnik je po svojim vrlinama prepoznat na sjeveru Avganistana jer je u toj zemlji pokazao punu posvećenost službi i angažovao se do granica svojih mogućnosti, kazao je načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Zoran Lazarević.

Na svečanom ispraćaju osmog kontingenta crnogorske vojske koji će biti upućen u misiju ISAF u Avganistanu, Lazarević je kazao da crnogorski vojnici preko dvije godine na najodgovorniji i najneposredniji način pružaju pomoć međunarodnoj zajednici i avganistanskom narodu kako bi se prilike u Avganistanu stabilizovale.

“To radimo poštujući interese naše države i ispunjavajući tako svoju profesionalnu obavezu, tako doprinosimo miru u svijetu i da Crna Gora svakim danom bude bliža punopravnom članstvu u NATO Alijansi”, kazao je on u kasarni u Golubovcima.

Lazarević je vojnicima poručio da ih čeka težak zadatak koji zahtijeva punu posvećenost i odgovornost svakog pojedinca i da moraju biti pažljivi i profesionalni od početka do kraja.

“Avganistan je područje puno izazova i prijetnji po ljudski život i bezbjednost. Vojnik u toj zemlji mora da bude odgovoran prema sebi i svojim postupcima. Mora da čuva sebe od drugih i druge od sebe”, kazao je on.

“Avganistan je područje puno izazova i prijetnji po ljudski život i bezbjednost. Vojnik u toj zemlji mora da bude odgovoran"

Komandant VIII kontingenta major Željko Radulović poručio je da će svaki crnogorski vojnik na ovom zadatku dati svoj maksimum u duhu vrijednosti za koje se zalaže međunarodna zajednica i Crna Gora i da će na taj način biti najbolji promotore svoje države.

“Mi ćemo raditi zadacima obezbjeđenja baze Marmal koja se nalazi na sjeveru zemlje.Svi smo locirani u istoj bazi, za 23 pripadnika ovo je prva tura u Avganistanu, ali će nam koristiti sva iskustva prethodnika”, kazao je Radulović. Jedan od pripadnika kontigenta Dejan Gluščević je kazao da novac nije presudan, ali jeste bitan faktor za odlazak u mirovne misije.

“Ovo je pri svega prilika da napredujemo, da stičemo iskustvo, učimo jezik”, kazao je Gluščević.

Bonus video: