Kad glavni grad poklanja: Sjeveru valja ono što Podgorica neće

Medicinska oprema poklonjena Murinu i Šavniku sumnjivog kvaliteta
114 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 17:23h

Medicinska oprema koju je podgorički Dom zdravlja donirao stanicama Murino i Šavnik, poklonjena je nakon što ljekari u toj ustanovi nijesu htjela da rade sa njom, zbog lošeg kvaliteta slike, tvrdi sagovonik “Vijesti” iz te ustanove.

“Oprema koja je donirana zdravstvenim stanicama u Murinu i Šavniku, bila je predmet nabavke putem tendera Svjetske banke u maju 2006. godine. Radi se o kineskim ultrazvučnim aparatima Chison 8500 i koloskopima Centel Mar. Oba aparata nijesu htjeli da koriste ljekari u Domu zdravlja Podgorica zbog lošeg kvaliteta slike. pa su godinama stajali neupotrijebljeni”, kazao je sagovornik koji je htio da ostane anoniman.

On kaže da sada, ta ista oprema valja sjeveru Crne Gore, pa će gostujući specijalisti zaista na pravi način liječiti stanovnike Šavnika i Murina.

Sa druge strane, iz podgoričkog Doma zdravlja tvrde da nije tačno da je oprema donirana nakon što su ljekari Doma zdravlja Podgorica odbili da rade na njoj.

“Naprotiv, u Domu zdravlja Podgorica već godinama se, uz ostale dijagnostičke uređaje, koriste i isti ovakvi aparati, istih proizvođača, na kojima ljekari svakodnevno rade”, tvrde iz te institucije kojom rukovodi dr Nebojša Kavarić.

Dodaju da je Dom zdravlja Podgorica donirao zdravstvenim stanicama Murino i Šavnik vrijednu medicinsku opremu visokog kvaliteta, standardizovanu za primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Oprema je iz kontingenta namijenjenog primarnom nivou i obezbijediće kvalitetniju, efikasniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu stanovnicima ovih opština”, tvrde iz te ustanove.

Aparati koje je podgorički Dom zdravlja donirao uručeni su objema stanicama u toku jula, uz prisustvo najviših lokalnih i zdravstvenih zvaničnika, uključujući i resorsnog ministra prof. dr Miodraga Radunovića.

Iz zdravstvenih stanica su bili zahvalni na donaciji, smatrajući da će ubuduće i u tim mjestima biti moguća kvalitetnija zdravstvena zaštita stanovnika njihovih područja.

Bonus video: