Svjetska banka odobrila novac za izgradnju novih vrtića

Vrtići će kako je saopšteno biti građeni u Pljevljima, Ulcinju, Baru i Podgorici
2 komentar(a)
sastanak Vlada Svjetska banka, Foto: Gov.me
sastanak Vlada Svjetska banka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.07.2013. 17:06h

Banka za razvoj Savjeta Evrope odobrila je kredit u iznosu od 10 miliona eura za izgradnju vrtića u Pljevljima, Ulcinju, Baru i Podgorici, saopšteno je iz Vlade nakon sastanka ministara zdravlja, prosvjete, rada i socijalnog staranja, održivog razvoja i turizma i ljuskih i manjinskih prava sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope Rolfom Vencelom.

U Glavnom gradu vrtići će se graditi na Starom aerodromu, u Blok VI i Zagorič, kao i u Gradskoj opštini Tuzi.

"Realizacijom projekta povećaće se obuhvat djece predškolskim obrazovanjem, kroz širenje prostornih kapaciteta i stvaranje optimalnih uslova rada, uz poštovanje pedagoških normi i pružanje novih usluga, po uzoru na razvijene evropske zemlje", navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja je bila posvećena osavremenjavanju crnogorskog zdravstvenog sistema, uz poseban osvrt na finansiranje projekata izgradnje Ginekoliško-akušerske i Psihijatrijske klinike Kliničkog centra Crne Gore, koje Banka u potpunosti podržava.

"U tom cilju, dogovoreno je da se u najkraćem mogućem roku izradi studija izvodljivosti koja će precizirati, između ostalog, i potrebna finansijska sredstva za izgradnju ta dva objekta", saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji Nacionalnog stambenog programa kroz koji bi se riješilo stambeno pitanje za 6.063 osoba, odnosno 1.177 domaćinstava, kao i o učešću Crne Gore u Regionalnom stambenom programu, čijom bi realizacijom u značajnoj mjeri bila riješena stambena pitanja najugroženijih kategorija raseljenih lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

"Izražena je zahvalnost na podršci Banke prilikom saniranja posljedica požara u Kampu Konik i razmatran projekat stambenog zbrinjavanja domicilnih Roma i Egipćana u Bijelom Polju, koji bi Ministarstvo rada i socijalnog staranja partnerski realizovalo sa Opštinom. Takođe, razmatrana su pitanja razvoja Programa socijalnog stanovanja u Crnoj Gori, kao i mikrokredita u turizmu, s ciljem daljeg unapređenja saradnje sa Razvojnom bankom, koja je bila najvišem nivou tokom realizacije projekta '1000 plus stanova'", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: