Svjetski putnici na Bjelasici

Više od 50 iskusnih motociklista okupilo se na katunu Vranjak u blizini Kolašina
200 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 17:35h

Eko katun “Vranjak” na Bjelasici bio je minulog vikenda mjesto gdje se okupilo preko 50 “svjetskih putnika” na motorima iz više desetina zemalja.

Pod nazivom Horizons Unlimited Travellers Meeting Montenegro 2013 skup su organizovali entuzijasti voloneteri Blažo Milić i Tonko Nišavić. Oni su od renomirane organizacije Horizons Unlimited dobili licencu da organizuju prvi takav skup na ex YU prostorima, a jedan od 17 koji se ove godine organizuju u svijetu.

Od nadležnih u turizmu ideja nije prepoznata kao dobra promotivna prilika. Milić kaže da su organizaciju ipak potpomogli Eko katun “Vranjak” i kolašinski Crveni krst

“Ovo nije klasično okupljanje motociklista, već je edukativni skup ljubitelja putovanja. Oni su tokom tri dana boravka na Bjelasici ispričali svoja iskustva sa raznih putovanja po svijetu. Ovim ljudima je zajednička strast prema putovanjima, a među njima ima i onih sa puno novaca, ali i onih koji se ne mogu tim pohvaliti. Zadovoljni smo, jer smo među učesnicima imali divne ljude koji su imali šta da kažu”, rekao je Milić.

Od nadležnih u turizmu ideja nije prepoznata kao dobra promotivna prilika. Milić kaže da su organizaciju ipak potpomogli Eko katun “Vranjak” i kolašinski Crveni krst.

“Među učesnicima su bili i Kanađani Eke i Odri Kok, koji su na putu već godinu, a ovdje su došli iz Kine. Tu je i Željan Rakela, koji je na motoru prešao 270.000 km, Marko Blečić, koji je osvojio Mont Everest”, rekao je Nišavić.

Stigao iz Kine: Eke Kok (FOTO: Dragana Šćepanović)

U neposrednost ljubitelja dugih putovanja na dva točka lako se uvjeriti. Bračni par Kok, kako kažu, bukvalno živi za putovanja.

“Po nekoliko godina skupljamo novac, a onda dugo putujemo. Prošle godine smo krenuli iz Kanade, pa preko Njemačke, u junu počeli putovanje prema Kineskom zidu. Sve je to u suštini vrlo jednostavno, treba samo da vas nosi strast. Bli smo 2007. i 2008. godine u Africi. U avgustu se vraćamo u Kanadu. Sve su to nevjerovatna iskustva koja obogaćuju život. Putovanja su naš život”, pričaju Odri i Eke.

Iako su mnogo vidjeli i mnogo ljudi sreli, na Kanađane je naročit utisak ostavilo kada je Blačić pričao o svom aplinističkom iskustvu. Crnogorac je uspio da oduševi i Splićanina Rakelu, koji je na svom motoru BMV GS ADB 1200, od 2006. godine prešao 270.000 kilometara.

Učesnici moto skupa imali su obuku iz prve pomoći. Ideja organizatora je da se slični mitinzi svake godine održavaju na različitim destinacijama u Crnoj Gori

“Kada sam prije sedam godina kupio motor moje prvo putovanje je bilo do Maroka. Nakon toga sam išao do Nordkapa, pa onda u Aziju do Katmandua do granice sa Tibetom, a poslije sam bio u Tunisu, Siriji, Jordanu, Egiptu i Izraelu. Išao sam i u Ameriku, pa zatim i prošle godine u Australiju”, priča Rakela.

Iako živi na motoru, kaže da ne voli moto žurke, ali skup na Bjelasici je i za njega novo i korisno iskustvo.

“Podijelili smo lijepa iskustva, ali i ona koja se ne mogu tako nazvati. Ja sam, recimo, u Sibiru povrijedio koljeno, pa sam 600 km morao ići do prve velike bolnice. U Australiji sam danima vozio a nisam sreo nikog, 20.000 kilometara sam. Šalim se pa kažem bio sam kao Isus - 40 dana u pustinji”, priča on.

Splićanin tvrdi da je zabluda da se duga putovanja obavezno povezuju s puno novaca. On je, kaže, u Australiji bio 60 dana, a samo četiri noćenja je sam platio.

“ Tada mi se javilo mnogo zemljaka u Australiji, pa sam boravio kod njih, a neki su mi i finansijski pomogli. Na neka od putovanja sa mnom ide i moja supruga. Ali, kada idem sam, ona to razumije, nemam drugih 'poroka' osim motocikla i ona je pristala da bude moje jedro, a ne moje sidro”, kaže Željan.

Učesnici moto skupa imali su obuku iz prve pomoći. Ideja organizatora je da se slični mitinzi svake godine održavaju na različitim destinacijama u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: