Počinje sezona ribolova na Vražijem jezeru

Pajović kaže da je dosad interesovanje za ribolov na Tari bilo malo zbog visokog vodostaja. On je dodao da su u fukciju posjetiocima stavljeni moteli „Radovan luka“ i „Sušica“
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 10:24h

Sezona ribolova na Vražijem jezeru počinje u subotu. Tokom sezone, osim subotom, zaljubljenici udice, po cijeni od 20 eura, četvrtkom nedjeljom, od 14 do 19 časova i mogu upecati dozvoljeni broj pastrmke kojim je ovo jezero bogato, kako to predviđaju pravila NP „Durmitor“.

Direktor parka Tomo Pajović kaže da je jesenas ali i proteklog aprila jezero poribljeno pastrmkom čiji su primjerci odrasli i sremni za izlovljavanje.

Pajović je dodao da je u toku tender za elektifikaciju motela „Radovan luka“ i dovođenje struje i vode do novoizgrađenog Centra za posjetioce na obali Crnog jezera

Otvaranjem ribolova na ovom jezeru omogućen je ribolov na svim durmitorskim vodama na kojim je predviđeno bavljenje tim sportom. Pod istim uslovima, krajem aprila, otvoren je ribolov na Crnom jezeru a nedavno i na utvrđenim lokalitetima rijeke Tare.

Pajović kaže da je dosad interesovanje za ribolov na Tari bilo malo zbog visokog vodostaja.

Pajović je dodao da su u fukciju posjetiocima stavljeni moteli „Radovan luka“ u kanjonu Tare i „Sušica“ u istoimenom kanjonu.

"Zbog još uvijek velikog snijega u Durmitoru planinarski dom u Škrci nije otvoren. To je razlog što se još uvijek ne može pristupiti čišćenju snijega sa puta Žabljak - Plužine koji je dio turistički atraktivnog 84 kilometra dugog kružnog puta oko Durmitora, istovremeno i najkraćeg pravca za povratak učesnika raftinga sa Šćepan Polja.

Za njih je u funkciji saobraćajnica koja od Žabljaka, preko Štuoca i Male Crne Gore vodi prema Pivi. Izuzev kanjonom Sušice kuda je makadam i trenutno oko puta uklanjamo rastinje koje ometa prolazak, ostalo je asfaltni put", kaže Pajović.

Pajović je dodao da je u toku tender za elektifikaciju motela „Radovan luka“ i dovođenje struje i vode do novoizgrađenog Centra za posjetioce na obali Crnog jezera.

"Novina na prostoru parka, na rijeci Tari, je značajno duža plovidba. Čeka se ozvaničenje odluke kojom je udovoljeno zahtjevu lokalne uprave i turističke privrede Mojkovca pa će se, prema propisima parka, ubrzo moći čamcima i kajacima sa prostora Kuline odnosno Gornje dobrilovine a isključivo kajacima sa još visočije pozicije, od ušća Bistrice u Taru", kazao je Pajović.

Veliki gubici zbog neprohodnosti puta Žabljak - Plužine

Direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović svjesan je da preduzeće kojim rukovodi, turistička privreda Žabljaka i Plužina a naročito turisti kojih već ima u značajnom broju, mnogo gube zbog neprohodnosti regionalnog puta Žabljak - Plužine, južnim obroncima Durmitora.

Da su sniježni nameti na tom putu veliki uvjerili su se i u Komunalnom preduzeću čiji su snjegočistači počeli sa čišćenjem.

"Uspjeli smo pročistiti nekoliko nameta do Stožine ali su naredni postajali sve veći, toliki da ih naši snjegočistači nijesu mogli savladati. Iskustva pokazuju da je preko prevoja Sedlo i kote od oko 2.000 metara za sada nemoguće djelovati.

Mnogo je nameta kroz Dobri do, preko Prijespe i Todorova dola. Privremeno smo prekinuli kampanju jer je snijeg svakog mana manji a nama će posao biti lakši", kaže direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović.

Turistički radnik sa Trse, administrativnog centra za sela na Pivskoj planini, Dragan Jokanović kaže da ga svakodnevno posjećuje po nekoliko desetina vozila sa turistima koji namjeravaju proći prema Žabljaku.

"Vidljivo je da postaju razočarani kad saznaju da je neprohodno. Mnogi produže, prođu Pišče i kad se susretu sa sniježnom barijerom moraju nazad. Ja im pružim informaciju da mogu preko Nedajna prema Žabljaku ali i informaciju da je kroz kanjon Sušice makadam i da je putničkim vozilima teško ili nemoguće proći.

Ako postoji volja može se pročistiti snijeg. Neka angažuju mašinu Lazara Zekovića pa će se posao obaviti. Dokazalo se to po mnogo većem snijegu, kada je obavljen posao prema Tepcima i Maloj Crnoj Gori", kaže Jokanović.

Galerija

Bonus video: