Ekipa EPCG i nepoznati pomagači bez najave isključili struju

Iz EPCG su saopštili da je struja makedonskom odmaralištu isključena "po nalogu Elektroenergetske inspekcije Ministarstva ekonomije"
175 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2012. 17:03h

Pedesetak stanara nekadašnjeg takozvanog Makedondskog odmarališta u Ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, u ponedjeljak ujutro ostali su bez struje.

U tom objektu već skoro dvije decenije živi četrnaest porodica kojima već mjesecima prijeti iseljenje, za koje se zalaže novi vlasnik tog objekta, podgorička firma „Vezuv“.

Ta firma je lani, na tenderu u Makedoniji, za 700 hiljada eura kupila odmaralište u Tivtu i u katastru se uknjižila kao vlasnik objekta u Ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, koje ima prizemlje, sprat i potkrovlje, površine u osnovi 476 kvadrata i dvorišta 461 kvadrat.

Iako je objekat u prilično lošem stanju i u njemu već godinama bespravno žive mahom porodice bivših i sadašnjih radnika tivatskog HTP „Mimoza“, sama lokacija odmarališta – odmah preko puta upravne zgrade firme „Adriatic Marinas“, u obuhvatu studije lokacije za „Porto Montenegro“ - tu nekretninu potencijalno čini vrlo vrijednom.

„Vezuv“ je lani pokrenuo proces sudske deložacije aktuelnih stanara odmarališta, ali još nije okončan pravosnažnom presudom.

„Vezuv“ je lani pokrenuo proces sudske deložacije aktuelnih stanara odmarališta, ali još nije okončan pravosnažnom presudom

„Danas se ovdje pojavila ekipa Elektrodistribucije Tivat sa kojom su bili nama nepoznati ljudi, za koje pretpostavljamo da su iz ’Vezuva’. Električari su nam isključili struju u zgradi, iako nijesu imali nalog za to. Nepoznate osobe iz bijelog ’mercedesa’ podgoričkih tablica su nam prijetile i vrijeđale nas, a kada smo htjeli da snimimo tablice, skinuli su ih sa automobila i udaljili se nakon što smo im rekli da smo pozvali novinare“, kazali su „Vijestima“ uznemireni stanari, koji su se, nakon isključenja struje, okupili ispred zgrade.

Stanari: Policija nije adekvatno reagovala

Oni su, kažu, pozvali i policiju koja, po njihovom mišjenju, nije adekvatno reagovala i zaštitila ih od neznanaca koji su im prijetili.

Pravni zastupnik stanara, advokat Ratko Pantović kazao je da je policiji zbog prijetnji njegovim klijentima podnio krivičnu prijavu protiv N.N. lica iz bijelog podgoričkog „mecedesa“, kao i da će, ukoliko odmaralištu do kraja dana ponovno ne bude priključena struja, tužbu podnijeti i protiv direktora tivatske Elektrodistribucije Miodraga Milića.

„Ovo je urađeno protivzakonito, bez sudskog naloga, izvršne presude ili naloga elektroenergetskog inspektora Vuksana Vukićevića koji je ovdje 22. februara obavio pregled instalacija i bio dužan da u roku od tri dana donese nalog za isključenje, ako je našao za potrebno da se struja isključi. Jutros sam ga zvao i on mi je doslovce rekao da ’on nikad nije napravio riješenje o isključivanju struje, već samo zapisnik da postoje neke stvari na istalaciji koje treba popraviti, kako bi se otklonila opasnost’“, kazao je Pantović.

Pantovic sa stanarima ispred odmarališta

On je dodao da, po njegovom ličnom mišljenju, „ne postoji nikakva opasnost, jer je to elektroinstalacija koja je napravljena još kada je i samo odmaralište izgrađeno, koja je tada uredno tehnički primljena od Elektrodistribucije i na kojoj, u međuvremenu, ništa nije mijenjano.“

„Dakle, u pitanju su neke ’fore’, da bi se stanari isključili sa struje i na taj način natjerali da napuste zgradu, iako je sudski spor za njihovu deložaciju još u toku i nije okončan pravosnažnom presudom“, kazao je, Pantović dodajući da su stanari angažovali licenciranu firmu koja će do kraja dana pregledati instalacije u odmaralištu i odmah otkloniti nedostatke ako ih ima.

"Vezuvu" nezakonito izdat list nepokretnosti?

U pečatom neovjerenom „zapisniku o kontroli mjernog mjesta“, koji su stanarima ostavili radnici Elektrodistrbucije nakon što su im isključili struju, navodi se, međutim, da je to urađeno „na osnovu naređenja elektroenergetskog inspektora, dopis broj 421, od 28. februara 2012, zbog tehničke neispravnosti“.

Pantović je kazao da je Uprava za nekretnine „potpuno nezakonito ’Vezuvu’ izdala list nepokretnosti i uknjižila ih kao vlasnike odmarališta, jer još nije odlučeno po žalbi na rješenje o njihovom knjiženju“, i naglasio da je, u međuvremenu, pokrenuo tužbu protiv podgoričke kompanije, tražeći proglašenje kupoprodajnog ugovora između „Vezuva“ i makedonskog ministarstva rada i socijalnog staranja, ništavnim.

Iz tivatske Elektrodistribucije su najavili da će, povodom tog slučaja, medijima naknadno proslijediti reagovanje svoje PR službe

„Naime, u tenderu tog ministarstva za prodaju ove nekretnine ne pominje se nijedan od ukupno 23 stana – dijela odmarališta, nego se pominje dvorište, pomoćna zgrada i slično. Na takav tender napravljen je kupoprodajni ugovor, gdje je prevarnim radnjama, dodatno, mimo onoga što piše u tenderu, unijeto da su prodata i sva 23 stana u odmaralištu“, kazao je Pantović, dodajući da očekuje reakciju tužioca protiv „Vezuva“ zbog „krivičnog djela falsifikovanja i prevare“.

Na telefon firme “Vezuv” koji je dostupan “Vijestima” se niko nije javljao.

NS: Uključite im struju, redovno plaćaju

Narodna stranka zatražila zatražila je od Elektrodistribucije Tivat, da otkloni tehničke nedostatke i da stanare makedonskog odmarališta priključi na napajanje električnom energijom, kao i da “prilikom ovakvih intervencija ubuduće pokaže poseban osjećaj, posebno kada se radi o porodicama sa malom djecom.”

“Budući da je isključenje izvršeno bez ikakvog naloga što je potvrdio i elektroenergetski inspektor, mi zahtijevamo da se stanarima naselja vrati struja, a da eventualne tehničke nedostatke ako postoje, otklone stručne službe Elektrodistribucije Tivat, budući da stanari naselja plaćaju račune za utrošenu električnu energiju", saopštila je tivatska NS dodajući da smatra “u najmanju ruku neumjesnim i nedopustivim bilo kakve vrste pritiska na stanovnike naselja, da se rasele dok se sudski spor koji je u toku ne okonča.”

EPCG: Po naredbi inspektora

Služba za odnose sa javnošću Elektroprivrede Crne Gore saopštila je da je makedonskom odmaralištu napajanje strujom isključeno „po nalogu Elektroenergetske inspekcije Ministarstva ekonomije“.

„Nakon izvršenog inspekcijskog pregleda električnih instalacija navedenog objekta konstatovano je više nepravilnosti i naloženo ED Tivat da "preduzme hitne mjere za sprečavanje nastanka štetnih posljedica zbog tehničkih neispravnosti na priključcima i instalacijama koje su utvrđene pregledom".

Na osnovu navedenog Zapisnika o inspekcijskom pregledu, a u skladu sa Zakonom o energetici i Pravilnikom o snabdijevanju električnom energijom (čl. 58 ) EPCG/ED Tivat je postupila po nalogu nadležne inspekcije, odnosno isključila potrošača sa mreže", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: