Nikšić: DMEN sprovodi akciju uređenja dvorišta osnovnih škola

Akcija se realizuje u saradnji sa učenicima, njihovim roditeljima i nastavnim kadrom nikšićkih osnovnih škola, u okviru projekta Sačuvajmo prirodu zajedno
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2013. 17:07h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) sprovodi akciju uređenja dvorišta osnovnih škola, u cilju unapređenja znanja, poboljšanja svijesti i razumijevanja pitanja životne sredine osnovaca viših razreda.

Kako je saopšteno iz DMEN-a, akcija se realizuje u saradnji sa učenicima, njihovim roditeljima i nastavnim kadrom nikšićkih osnovnih škola, u okviru projekta Sačuvajmo prirodu zajedno.

„Jedan od ciljeva ove aktivnosti je unapređenje znanja, poboljšanje svijesti i razumijevanja o pitanjima životne sredine učenika viših razreda osnovnih škola u Nikšiću i realizovanje konkretnih promjena u životnom i radnom okruženju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da DMEN u tim akcijama učestvuje sa svojim volonterima, a akcije pomaže doniranjem ukrasnih sadnica, sadnica bijelog bora i opreme za čišćenje.

Iz DMEN-a su pojasnili da akcija predviđa i aktivno učešće roditelja učenika, „jer je za razvoj ekološke svijesti kod mlađih generacija veoma bitna njihova interakcija sa starijima“.

„Tim naših volontera pažljivo prati i bilježi sve aktivnosti, jer su akcije uređenja školskih dvorišta nagradnog karaktera i po okončanju svih akcija žiri će proglasiti najbolje i najaktivnije“, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili iz DMEN-a, dodjela diploma za najuspješnije planirana je krajem maja i realizovaće se u okviru retrospektive proljećnih aktivnosti tog društva, na kojoj će široj javnosti predstaviti dostignuća u tom projektu.

Navodi se da aktivnosti projekta treba da doprinesu razvijanju sposobnosti za timski rad, takmičarski duh, ali i interaktivnost i kooperativnu komponentu u radu.

„Mladi ljudi koji usvajaju dobre navike i imaju znanje i razumjevanje o životnoj sredini, u budućnosti će preuzeti brigu o njoj na mnogo bolji način nego njihovi prethodnici“, kaže se u saopštenju.

Iz tog ekološkog društva su kazali da su zbog interesovanja akcije realizovali saradnju sa vrtićem Kosovka djevojka i tom prilikom oplemenili dvorište vrtića sa novim sadnicama.

Oni su dodali da su se toj akciji su pridružila i djeca iz Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

„U narednim aktivnostima planiramo edukativne radionice sa učenicima eko sekcija“, kaže se u saopštenju.

Projekat je finansijski podržan na konkursu građanske akcije Fonda za aktivno građansto

Galerija

Bonus video: