Crna Gora se odrekla "supergalebova", na kojima sada Hrvati zarađuju

Dva školsko-borbena aviona doživljavaju novu mladost u susjednoj državi
1210 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2013. 09:19h

Dva školsko-borbena aviona tipa "supergaleb G-4" iz nekadašnjeg sastava Vazduhoplovne baze Vojske Crne Gore koje je Ministarstvo odbrane Crne Gore prodalo kao neupotrebljive, doživljavaju novu mladost u Hrvatskoj gdje će te avione uskoro staviti u veoma isplativu komercijalnu upotrebu.

Prema pisanju splitskog dnevnika "Slobodna Dalmacija", zagrebačka firma "ZPZ Aerospace" završila je kapitalni remont dva "supergaleba" kupljena od Ministarstva odbrane Crne Gore.

"'Supregalebove' smo kupili u Crnoj Gori gdje su stajali na vojnom aerodromu Golubovci kod Podgorice. U odličnom smo ih stanju našli, sa malo sati naleta. Crnogorcima nisu trebali, a nama se ukazala prilika da dođemo do odličnih aviona", ispričao je "Slobodnoj Dalmaciji" konsultant kompanije "ZPZ Aerospace", pukovnik u penziji Veljko Frlan.

On je, kao diplomirani inženjer mašinstva, dobar dio profesionalne karijere proveo u nekadašnjem Vazduhoplovnom remontnom zavodu JNA "Zmaj" u Zagrebu koji danas posluje pod imenom "ZPZ Aerospace".

Dva aviona iz sastava nekadašnje 172. lovačko-bombarderske avijacijske brigade iz Podgorice, Zagrepčani su od našeg Ministarstva odbrane kupili "zbog isteka tehnoloških resursa, kao neupotrebljive ratne vazduhoplove".

Amerikanci prije raspada SFRJ ozbiljno razmatrali da na njima obučavaju svoje pilote

Sa njih je prije isporuke kupcu, skinuto naoružanje, podvjesni nosači za aviobombe, a iz pilotskih sjedala su izvađene piropatrone za katapultiranje.

Dozvučni školsko-borbeni avion “supergaleb G-4” jedan je od najuspješnijih proizvoda nekada vrlo moćne namjenske industrije bivše SFRJ

Avioni koje je kupio MDI kasnije su izvezeni i prodati Hrvatskoj, a to se desilo i sa sedam avio-motora koje je kupila ta firma.

"Supergalebovi" koji su u Crnoj Gori proglašeni otpadom, nakon remonta u Hrvatskoj dovedeni su u potpuno ispravno stanje i prema riječima Davorka Barušića iz kompanije “ZTZ Aerospace", ti avioni sada mogu letjeti od 800 do 1.000 sati do slledećeg remontnog ciklusa.

Zagrebačka firma je ta dva aviona već ponudila hrvatskom Ministarstvu odbrane u najam, kako bi ih koristili piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u obuci, prilikom prelaska sa turboelisnog aviona "pilatus PC-9", na nadzvučni lovac-presretač "MiG-21 bis".

Budući da u hrvatskom Ministarstvu odbrane nisu reagovali na tu ponudu, "ZTZ Aerospace" sada dva "supergaleba" iz Golubovaca nudi za obuku stranih vojinih pilota.

"Sada smo u pregovorima s nekoliko zemalja iz Arapskog zaliva, ali i sa Libijom čija avijacija koristi “G-2 galebove”, kazao je “Slobodnoj Dalmaciji” inženjer Frlan, dodajući da je Crna Gora prije nekoliko godina Hrvatskoj nezvanično ponudila čak 14 aviona tipa “supergaleb G-4”.

Jedan od najuspješnijih proizvoda industrije SFRJ

Na vojnom aerodromu Golubovci u momentu proglašenja nezavisnosti Crne Gore zateklo se ukupno 17 “supergalebova G-4”

Za nekadašnje JRV proizvedeno ih je oko 90 komada, a šest komada svojevremeno je kupila bivša Burma - današnji Mijanmar. Koliko je “supergaleb” bio dobar govori i podatak da je jugoslovenski avion, krajem osamdesetih, bio u najužem izboru na konkursu za novi školsko-borbeni avion Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Američki piloti u Golubovcima su testirali G-4 i za njega imali samo riječi hvale. Na pomolu je bio ogroman posao prodaje čak 900 “supergalebova” Amerikancima, a i Nigerija je razmišljala da naruči 120 komada. To je međutim, sve osujetio rat u bivšoj SFRJ.

Crna Gora imala 17 "supergalebova"

Na vojnom aerodromu Golubovci u momentu proglašenja nezavisnosti Crne Gore zateklo se ukupno 17 “supergalebova G-4”.

U međuvremenu je šest vazduhoplova tog tipa Ministarstvo odbrane Crne Gore, za vrijeme mandata Bora Vučinića, ustupilo Srbiji u zamjenu za personalne dosijee pripadnika nekadašnje zajedničke VSCG, koji su ostali da služe u Vojsci Crne Gore i navigacijsku opremu za aerodrom.

Vučinić i načelnik Generalštaba VCG, viceadmiral Dragan Samardžić, odlučili su da Vazduhoplovstvo VCG nema avione, već samo helikoptere, čime je ugašena ogromna tradicija školovanja pilota borbenih aviona u Golubovcima iz koje je izašlo nekoliko stotina vrhunski obučenih jugoslovenskih i pilota više stranih država.

Galerija

Bonus video: