Katić: Danas mislimo na revolucionarni i slobodarski duh, sjećamo se onih koji su položili živote...

1 komentar(a)
Dan borca, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dan borca, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.07.2018. 11:59h

Dan borca 4. jul obilježen je danas u Sutorini i u Bijeloj.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, potpredsjednica Danijela Đurović, predstavnici boračkih organizacija iz susjednih gradova, predstavnici partija u lokalnom parlamentu i konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović. prisustvovali su centralnoj proslavi u spomen parku u Sutorini

"Na one koji su položili svoje živote u borbi sjećaju nas: spomenik Bokeljima i Crnogorcima koji su savladali vojsku Napoleona, bista vojvode Luke Vukalovića - vođe Hercegovačkog ustanka čiji je važan centar bila upravo Sutorina, zatim spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomenik palim borcima u ratu 1991-1995, kao i spomenici dobrovoljcima u Hercegovačkom ustanku, Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu. Danas, kada obilježavamo Dan borca, mi mislimo na važne istorijske lekcije, revolucionarni i slobodarski duh našeg naroda, sjećamo se onih koji su položili svoje živote u borbi za bolje sjutra, ukazujemo na važnost slobode i nepovrijedivosti ljudskih prava, kao i na trajnu borbu za napredniji društveni sistem, ravnopravan za sve članove", kazao je Katić.

“Za oslobođenje nam tadašnje domovine u toku narodnooslobodilačkog rata poginuo je veliki broj naših sugrađana. Njihova imena ovjekovječena su na memorijalnom kompleksu palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Savinskoj dubravi. U ratu je poginulo 586 stanovnika Herceg Novog, 350 boraca, i 236 žrtava fašističkog terora", kazao je Mirko Džuović iz SUBNOR Herceg Novi 1941-1945, i naglasio da herojska borba i nesebična žrtva ne smiju biti zaboravljeni.

Članovi Mjesne organizacije SUBRNORA Bijela položili su vijence i cvijeće na grob Nikole Šabanovića kod crkve Polaganja rize presvete Bogorodice.

Šabanović, rođen 1913. godine, a kao predratni komunista, bio je jedan od organizatora ustanka u Bijeloj i okolnim mjestima, podsjetio je Božo Šerović iz Mjesne organizacije boraca Bijele.

Šabanović je bio aktivni borac partizanskog Orjenskog bataljona, koji je nakon formiranja bataljona, u maju 1942. godine, pao u ruke neprijatelju i godinu kasnije je pogubljen.

Bonus video: