Građevinski lobi može da odahne

Opština Budva poslala na saglasnost najveći planski dokument kojim se mnogim investitorima omogućava realizacija želja i planova
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 04:22h

Jedina mogućnost da se legalizuje divlje naselje Šumet naspram grada hotela Sveti Stefan, kao i dvije pomoćne zgrade koje je zakupac hotelskog kompleksa izgradio i maslinjaku, izgradnja Spa centra u Miločerskom parku, a investitorima na brdu Spas i lokalitetu Galija i Bijeli rat, omogući veća izgradnja, stvorena je Nacrtom izmjena i dopuna Prostornog plana Budve, koji je budvanski Sekretarijat za prostorno planiranje uputio Ministarstvu održivog razvoja na saglasnost.

Neophodnost izmjena i dopuna najvećeg planskog dokumenta za metropolu turizma prije svega se odnose na legalizaciju divlje podignutih višespratnica

Posao izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana dobila je firma „Dea home” iz Podgorice, čiji je osnivač profesor Miodrag Ralević, koji je bio i glavni obrađivač Detaljnog urbanističkog plana DUP Budva centar, čije stavljanje van snage traži NVO sSctor i intelektualci, te brojne političke partije.

Naime, gradonačelnik Lazar Rađenović raspisao je prije pola godine programski zadatak za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana Budve jer, kako je tada navedeno, neophodne su određene korekcije tog planskog dokumenta zbog uočenih problema koji su nastali tokom njegove realizacije.

Na čitavoj budvanskoj rivijeri investitori gradili i na divlje: Panorama Bečića

"U toku sprovođenja Prostornog plana Opštine Budva pojavili su se određeni infrastrukturni i komunalni problemi, kao i velika zainteresovanost investitora za ulaganje u turističku privredu, odnosno razvoj elitnog turizma, zbog čega je potrebno detaljnije razraditi pojedine lokalitete i preispitati njihove mogućnosti za formiranje novih sadržaja, kako turističkih, tako i komunalnih i infrastrukturnih", navodi se u pozivu koji je potpisao Rađenović.

Zakupac hotela Sveti Stefan, Restis grupa, izgradila je dvije zgrade od 2.000 kvadrata u maslinjaku, preko puta grada hotela, kao i mimo važeće planske dokumentacije započela izgradnju velikog Spa centra u parku Kraljičine plaže

Neophodnost izmjena i dopuna najvećeg planskog dokumenta za metropolu turizma prije svega se odnose na legalizaciju divlje podignutih višespratnica na samoj lijevoj Svetostefanskoj plaži u naselju Šumet.

Upravo legalizacija ovog velikog naselja, jedan je od glavnih problema, zbog čega se ni nakon šest godina ne može donijeti Detaljni urbanistički plan, za nekadašnje elitno ljetovalište.

Takođe, zakupac hotela Sveti Stefan, grčka Restis grupa, izgradila je dvije velike zgrade od 2.000 kvadrata u maslinjaku, preko puta grada hotela, kao i mimo važeće planske dokumentacije započela izgradnju velikog Spa centra u parku Kraljičine plaže, gotovo na samoj obali.

Sa druge strane, belgijski investitor Žan Luk Dumortije, koji iščekuje dobijanje dozvole za gradnju prvog golf terena sa 18 rupa na brdu Spas iznad Budve, planirao je izgradnju i dva hotela i renta vila, dok je interesovanje kuvajtske kompanije koja je kupila lokalitet Galija nadomak Svetog Stefana da gradi atraktivni hotelski kompleks.

Sve je to nemoguće prema važećim planskim dokumentima, pa sa izmjenama prostornog plana otvaraju mogućnosti za realizaciju ovih projekata.

Sveti Stefan čeka na legalizaciju

Dobijanje saglanosti, a potom i prolazak javne rasprave, da bi potom izmjene i dopune PP bile usvojene od strane Skupštine opštine, preduslov su da se usvoji najkontroverzniji planski dokument DUP Sveti Stefan.

Plan na koji se čeka punih šest godina i dalje stoji u fioci, jer je izgrađenost i na terenu i ona koja je planirana znatno veća od one koja je predviđena Prostornim planom.

Sveti Stefan

“DUP Sveti Stefan urađen je kao predlog planskog dokumenta. Poslat je Ministarstvu održivog razvoja na davanje završne saglasnosti. Tom prilikom Ministarstvo je utvrdilo da su kapaciteti izgrađenosti postojećih i planiranih objekata na području DUP-a veći nego što je predviđeno planom višeg reda. Iz tog razloga ne možemo dobiti pozitivnu saglasnost na predlog DUP-a do momenta dok se kapaciteti za taj prostor ne povećaju”, kazala je sekretarka za urbanizam Danijela Marotić “Vijestima”.

Ona je naglasila da očekuje da bi izmjene i dopune PP trebalo da budu usvojene za nekih dva do tri mjeseca, dok ne prođu sve potrebne procedure.

“Kada Skupština opštine bude usvojila izmjene i dopune PP steći će se uslovi, da predlog DUP Sveti Stefan dobije pozitivno mišljenje resornog ministarstva i samim tim on bude usvojen od strane lokalnog parlamenta”, istakla je ona.

Izrada sanacionog Detaljnog urbanističkog plana - Sveti Stefan, sa zahvatom površine od 15 hektara, započeta 2006, tek na javni uvid stiže 2009.

Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana Sveti Stefan predviđa se gradnja novih 100.000 kvadrata stambenih i turističkih objekata. Upravo od njegovog usvajanja se i najviše očekuje, jer bi osim legalizacije građevinskog haosa, vjerovatno doveo do novog građevinskog buma.

Galerija

Bonus video: