Vuksanoviću malo 170.000 eura

Kako je kazao, svi napadi usmjereni na SNS proizvod su predizborne kampanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2012. 11:48h

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović saopštio je juče da srpska nacionalna zajednica neće moći da realizuje ni pola planiranih projekata, jer se, kako je kazao, prepolovio i iznos novca koji su dobili od Fonda za manjine.

On je novinarima rekao da je glavni “krivac” za to novi Zakon o manjinskim pravima, objasnivši da je srpski narod u Crnoj Gori “ni na nebu, ni na zemlji”, jer njegovi pripadnici ne mogu da koriste prednosti afirmativne akcije.

Upravni odbor Fonda raspodijelio je oko 500.000 eura za 85 projekata, koji se tiču zaštite i ostvarivanja manjinskih prava za 2012. Srpski nacionalni savjet je za projekte dobio 60.000 eura, a podgorička nevladina organizacija Društvo za ravnopravnost i toleranciju, koju takođe vodi Vuksanović, još 110.000 eura.

Manjinama pošlo više novca

Vuksanović je ocijenio da su druge nacionalne zajednice ove godine dobile od Fonda puno više para, a neproporcionalno njihovom učešću u ukupnom broju stanovnika.

“Postoji realna opasnost da drugi projekti koji su živi i koji funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta, budu ugašeni zbog nemogućnosti da se obezbijede sredstva za očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta”, rekao je Vuksanović.

On je član Upravnog odbora Fonda za manjine koji je odlučivao koliko će kome poći novca, ali tvrdi da se izuzeo od glasanja kada se odlučivalo o projektima koje je podnosila njegova organizacija.

Istakao je da Srpski nacionalni savjet želi da srpski narod ima ravnopravan status sa ostalim nacionalnim zajednicama: “Da imaju svoj jezik, nastavni program, udžbenike... Za skoro tri godine uspjeli smo da osnujemo srpsku televiziju, srpski radio, srpske novine, portal, kao i najproduktivniju izdavačku djelatnost. Od toga bih istakao naše književnike Miodraga Ćupića, Ranka Jovovića, Matiju Bećkovića, koji su samo jedni od dobitnika priznanja kao što su 'nagrada Mihajla Lalića', 'Zlatno pero Rusije', 'Vukova nagrada'...”, kazao je Vuksanović.

Boris Raonić iz Građanske alijanse je ministru finansija Miloradu Katniću ukazao na nepravilnosti koje su i u toku ovogodišnje raspodjele postojale u Fondu, a ustanovila ih je Državna revizorska institucija.

„Neshvatljivo je da sjednice, upkos tome što moraju biti javne kako je definisano i Poslovnikom, to nikada nijesu bile dok sjednice institucije koja je osnovala Fond - to jesu. Upravni odbor je istjerao iz prostorija ekipe novinara koji su došli da prate sjednicu“, saopštio je Raonić.

Istakao je da je Upravni odbor u posljednjoj raspodjeli sproveo nezakonitu selekciju i diskvalifikovao CEDEM, Libertas, Građansku alijansu i druge organizacije koje, kako je kazao, nijesu bile bliske sa članovima Upravnog odbora.

Rastoder: Principi su pogaženi

Raspodjelom novca nijesu zadovoljni ni u Bošnjačkom savjetu. Predsjednik tog tijela Šerbo Rastoder kazao je da je razočaran što su projekti, koji su kandidovali predstavnici Srba, dobili najviše novca - 170.000 eura.

“Smatram da su principi pogaženi i da je ovom novom raspodjelom sredstava obezvrijeđen rad Fonda. To je ponajmanje institucija manjinskih naroda. Fond je u rukama političkih elita koje dalje distribuiraju sredstva prema centrima moći – stvarne ili potencijalne. Političke partije delegiraju svoje predstavnike u upravne odbore da izvršavaju naloge stranačkog vrha”, ocijenio je Rastoder.

Prijava protiv Upravnog odbora Fonda

Građanska alijansa podnijela je juče krivičnu prijavu protiv 16 osoba - članova Komisije i Upravnog odbora Fonda za manjine, zbog zloupotrebe položaja.

”Te osobe su, u svojstvu službenih lica, članova Upravnog odbora Fonda, odlučujući po konkursu radi raspodjele novca, koristeći službeni položaj i ovlašćenja, odobrili novac za projekte koji ne služe i ne interpretiraju očuvanje i razvoj nacionalne, odnosno etničke posebnosti, unapređenje kulturnog identiteta i baštine, razvoj jezičkog i vjerskog identiteta“, piše u prijavi.

U Građanskoj alijansi smatraju da su na taj način članovi državi nanijeli štetu u vidu rasipničkog i nenamjenskog trošenja budžetskog novca, a sebi i drugome pribavili nezakonitu korist.

”Kod svih značajnih stavki iz Odluka o raspodjeli, uočljivo je postojanje nepotizma ili zloupotrebe raspolaganja budžetskim sredstvima. To se posebno ogleda u činjenici, da su sredstva opredjeljivana profitnim organizacijama, privrednim društvima, radu medijskih kuća koje imaju samofinansirajući karakter", kazao je predsjednik GA Boris Raonić.

Muslimani u ovome neće da učestvuju

Predsjednik Muslimanskog savjeta Sabrija Vulić izjavio je da su u tom tijelu ostali dosljedni da kod Fonda ne kandiduju nijedan projekat, kako ne bi “ bili učesnici svega što se dešava tamo”.

“Naš predstavnik u Fondu je dr Avdul Kurpejović, koji je istovremeno i predsjednik Matice muslimanske. On procjenjuje za koga i za što će da lobira. Imali smo dosta poziva za interevencije za projekte koji su od značaja za očuvanje identiteta i osobenosti Muslimana Crne Gore, ali sam Kurpejoviću dao preporuku da podrži tri projekta za koja su mi javili i za koje sam smatrao da su u interesu našeg naroda. Mislim da je prošao samo jedan i to u znatno manjem iznosu od traženog”, rekao je Vulić. Nđ. R.

Galerija

Bonus video: