URA Nikšić: Ko se "ugradio" prilikom izrade sajta NTO?

RA Nikšić poziva direktora NTOCG, kao i ministra turizma Pavla Radulovića, da građanima objasne šta se desilo sa preostalim novcem
76 pregleda 3 komentar(a)
Goran Šućur, Foto: URA Nikšić
Goran Šućur, Foto: URA Nikšić
Ažurirano: 30.05.2018. 10:29h

Potpredsjednik odbora URA Nikšić Goran Šućur saopštio je da sumnjaju da je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTOCG) počinila malverzacije prilikom izrade sajta sajta montenegro.travel kao i obuku za korišćenje istog.

"Za izradu planiralo se izdvajanje od 100.000 eura. Odluku o usvajanju Finasijskog plana potpisao je predsjednik Izvršnog odbora NTOCG Branimir Gvozdenović. U Finansijskom planu za 2017. godinu za potrebe redizajna web portala u smislu tehnoloških inovacija i generisanja novog sadržaja, planirana su sredstva od 96.000 eura. Odluku o usvajanju ovog plana potpisuje predsjednik izvršnog odbora NTOCG Predrag Jelušić, tako da u ukupnom zbiru dolazimo do sume od 196.000 eura. Međutim, nemajući mogućnost uvida u završni račun postoji mogućnost da su sredstva iz 2016. godine prebačena u finasijski plan za 2017. godinu, pa se postavlja pitanje da li je za redizajn sajta bilo potrebno 100.000 ili 196.000 eura", navodi se u saopštenju Šućura.

Dodaje se da je URA Nikšić došla do podataka da je redizajn radila kompanija iz Srbije "Creative Web" koja u zvaničnom cjenovniku za ovu uskugu navodi 500 eura.

"U dokumentu NTOCG navodi se i da je u izradi sajta učestovala firma "GlobalSo", koja se bavi fotografisanjem i snimanjem, a na sajtu su korišćene slike sa Gugla, tačnije slike Luke Bar sa portala “ekonomist.me” koje su na ovom sajtu objavljene 2013. godine, kao i slike sa portala “barinfo.me”. Uzimajući u obzir da je za održavanja sajta za period od 2 godine potrebno izdvojiti maksimalno oko 1500 e, dolazimo do razlike od minimum 98.000 e. Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da se radi o još jednoj DPS malverzaciji", saopštio je Šućur.

"Ovo sigurno nije rezultat neznanja, već namjera da se neko na klasični način ugradi", dodaje on.

URA Nikšić poziva direktora NTOCG, kao i ministra turizma Pavla Radulovića, da građanima objasne šta se desilo sa preostalim novcem.

"U čijem je džepu završio, kao i da stave na uvid završni račun kao i izvještaj o sprovedenim javnim nabavkama. Nadamo se da će i državni tužilac, na osnovu ovih podataka, pokrenuti istragu", zaključuje Šućur.

Bonus video: