Lompar ćuti, crnogorski pomorci u nevolji

Pomorski fakultet iz Bara bi mogao da dobije dozvolu i bez mišljenja koje je tražio od Savjeta
109 pregleda 2 komentar(a)
Ministar Lompar, Foto: Rada Brajović
Ministar Lompar, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 13.06.2012. 15:15h

Univerzitet Crne Gore (UCG) dobio je reakreditaciju Savjeta za visoko obrazovanje. Riječ je o obaveznom procesu reakreditovanja na svakih pet godina, bez kojeg UCG ne bi mogao da upiše novu generaciju studenata.

Savjet se nije bavio pitanjem akreditovanja privatnog Pomorskog fakultetu u Baru, a odluka o tome mogla bi biti donijeta sljedeće sedmice, najvjerovatnije u ponedjeljak.

Dobro upućeni izvor kazao je “Vijestima” da bi novi Pomorski fakultet mogao da dobije akreditaciju na sljedećoj sjednici i bez mišljenja Ministarstva pomorstva i saobraćaja i međunarodne institucija, uprkos ranijoj odluci Savjeta.

Savjet je 1. juna odlučio da, prije izdavanja akreditacije, zatraži mišljenje o tome da li je Pomorski fakultet ispunio međunarodne standarde. Takva odluka je donesena nakon što je dekan Fakulteta za pomorstvo UCG Danilo Nikolić upozorio Savjet da bi crnogorski pomorci mogli dospjeti na takozvanu "crnu listu", ako bi izdali akreditaciju ne vodeći računa o pravilima Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

Zeleno svjetlo?

Izvor “Vijesti” navodi da bi Pomorski fakultet mogao da dobije zeleno svjetlo za upis studenata i bez mišljenja Ministarstva pomorstva i saobraćaja, nakon što su iz resora Andrije Lompara, navodno, poručili da za to nijesu nadležni.

Iz Ministarstva saobraćaja od prošle srijede odbijaju da odgovore na pitanja “Vijesti”, između ostalih i na pitanje ko je, ako nijesu oni, nadležan za mišljenje koje je zatražio Savjet.

Nikolić je ranije upozorio da postoji velika opasnost da svršeni studenti Pomorskog fakulteta neće moći da plove

Nikolić je ranije upozorio da postoji velika opasnost da svršeni studenti Pomorskog fakulteta neće moći da plove, ako akreditaciju ne verifikuju IMO i Ministarstvo pomorstva.

“IMO može kazniti našu državu zbog nepoštovanja njihovih zahtjeva, na taj način što bi doveli na crnu listu (kao od 1991. do 1997.) ne samo studente tog fakulteta, već i sve naše pomorce, a među njima i svršene studente Fakulteta za pomorstvo iz Kotora", piše, između ostalog, u dopisu koji je Nikolić ranije uputio članovima Savjeta i predsjedniku Sretenu Savićeviću.

Osnivači Pomorskog fakulteta u Baru su Stevo Nikić i Radovan Orlandić. Nikić je redovni profesor praktično konkurentskog Fakulteta za pomorstvo UCG, a Orlandić direktor Barske plovidbe.

Elaboratom o osnivanju fakulteta u Baru, predviđeno je da se dio teorijske nastave odvija u prostorijama Barske plovidbe, a da se budući pomorci praktično obučavaju na brodu te kompanije.

Bonus video: