NVO Ozon: Zaustaviti dalju devastaciju prirodnih resursa

Iz NVO "Ozon" uputili javni protest pravosudnim organima zbog nezainteresovanosti da doprinesu zaštiti životne sredine
100 pregleda 0 komentar(a)
Dragišnica, Foto: Svetlana Mandić
Dragišnica, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.06.2012. 08:47h

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, ekološki pokret "Ozon" oglasio se saopštenjem u kome poziva nadležne institucije, kako one na državnom tako i one na lokalnom nivou, da u skladu sa ovlašćenjima zaustave dalju devastaciju prirodnih resursa i počnu sa efikasnom primjenom važećih zakona.

Oni su uputili javni protest pravosudnim organima zbog nezainteresovanosti da doprinesu zaštiti životne sredine.

"Brojni primjeri devastacije prirode, poput Dragišnice, Vasovih voda, kamenoloma Naježići i još mnogih drugih dokazuju da zakoni nijesu jednaki za sve i potvrđuju da je životna sredina još uvijek daleko od vrha prioriteta donosioca odluka na najvećem nivou", upozoravaju iz "Ozona".

Oni ističu da će selektivna primjene propisanih procedura i pokušaji opstrukcije adekvatnog informisanja i učešća javnosti u donošenju odluka koje se tiču životne sredine usloviti da i proces pregovora sa EU bude znatno teži i dugotrajniji.

"Ono što je isto tako očigledno jeste namjerno plasirana teorija da su građani najveći krivci za postojeće stanje životne sredine, pa mi ovom prilikom pozivamo sve profesionalne medije u Crnoj Gori da ne dozvole dalje širenje neistine, koja odgovara samo prekršiocima zakona i onima koji nijesu sposobni da se postaraju da važeći zakoni budu isti za sve", apelovali su iz "Ozona".

Zbog toga su pozvali građane "da ne žmure pred problemima koje im ugrožavaju životnu sredinu" već da obavijeste nadležne institucije i traže da rade ono za što ih kao poreski obaveznici plaćaju.

"Ukoliko dopustimo da nam nezagađena voda, vazduh i zemljište postanu manje važni od materijalnih ili nekih drugih trenutnih benefita, prije ili kasnije doćićemo do saznanja da se "novac ne može jest"’", poručili su iz "Ozona".

Bonus video: