Nikšić: Snijeg sa krova zgrade u centru grada uništio četiri automobila

Advokat: Oštećeni mogu tražiti i odgovornost vlasnika krova, u ovom slučaju od svi kojima je on zajednički, stanara i vlasnika poslovnih prostora u prizemlju
221 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, havarija, snijeg, auta, Foto: Darko Bulatović
Nikšić, havarija, snijeg, auta, Foto: Darko Bulatović
Ažurirano: 21.02.2012. 08:51h

Snijeg koji se u nedjelju veče oko 21 sat, sa krova zgrade u centru Nikšića, sručio na parking prostor ispred Hipotekarne banke napravio je veliku materijalnu štetu na čak četiri automobila koja su tu bila parkirana.

Ratko Zečević, vlasnik pasat karvana 5, kaže da se sa prijateljem spremao da pređe ulicu i priđe autu, upravo u trenutku kada se snijeg iznenada obrušio na automobile. Bio je to, kaže, prizor pred kojim se zaledio.

"Samo sam drugu rekao da mi od auta ne ostade ništa. Kad sam prišao, imao sam šta vidjeti. Slomljen krov, slomljena šoferšajbna, nagrđena hauba i pun auto snijega. Prava je sreća što u tom trenutku tuda niko nije prolazio. Poginuo bih na licu mjesta“, kaže Zečević, prisjećajući se sniježne lavine koja je pala sa krova i bukvalno zgnječila automobile.

On dodaje da se tu parkirao oko 19 sati, jer je jedno mjesto bilo slobodno, a i nije ni slutio da bi se nešto tako moglo desiti.

"Nijesam primijetio da je kosi krov, mislio sam da je ravan i da nema opasnosti“, objasnio je Zečević, dodajući da je nakon uviđaja havarisani auto prebacio do kuće.

Pored Zečevićevog pasata tu su još bili “reno senik” i dva “golfa 3” koji su pretrpjeli još veću štetu.

Odšteta jedino ako su auta osigurana

Iz osiguravajućih kuća objašnjavaju da u ovakvim situacijama vlasnici oštećenih automobila mogu računati na odštetu samo ako su auta bila kasko osigurana. Obavezno osiguranje auta neće im donijeti ni centa.

Nikšićki advokat Milan Vojinović, kaže da oštećeni, s druge strane, mogu tražiti i odgovornost vlasnika krova.

„U ovom slučaju to su svi kojima je krov zajednički, i vlasnici poslovnih prostora u prizemlju, ali i stanari koji žive iznad. Nastala šteta se može okarakteristi i kao „viša sila“, ali budući da je već deset dana na snazi vanredno stanje i da su stizale brojne opomene da se moraju čistiti krovovi, onda je postojala obaveza vlasnika krova da ukloni opasnost“, kazao je Vojinović.

Bonus video: