Kolašin: Snijeg uništio tri kuće

Vojska je uključena u raščišpćavanju snijega, koji, kako je naveo, pada od šest sati jutros
345 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 17:38h

Od snijega i lavine tri kuće su uništene u toku popodneva na području opštine Kolašin, kazao je vođa ekipe zaštite i spasavanja Ivan Begović.

"Na Jabuci kod Mateševa sniježna lavina i drveće odnijelo je kuću Bucka Miloševića, a na Pajkov vir od visokog snijega popustila je krovna konstrukcija na kući Toma Vujisića. U mjestu Biočinovići prema Ski centru Jezerine lavina je zatrpala i vikend kuću Veselina Lakića" kazao je Begović.

Kuće su prilikom rušenja bile prazne. Mnogo straijih stambenih objekata sa slabijom krovnom konstrukcijom ugroženo je težinom snijega, a na seoskom području urušilo se I nekoliko pomoćnih objekata i štala.

I predsjednik Opštine Darko Brajušković je kazao da je u Kolašinu najveći problem snijeg na krovovima kuća i drugih objekata, posebno u seoskim domaćinstvima do kojih danas nije moguće doći ni motornim sankama.

Vojska je uključena u raščišpćavanju snijega, koji, kako je naveo, pada od šest sati jutros.

"Ono što je juče bilo čisto u gradu, održali smo i danas, a prema selima danas jednostavno ne možemo planirati čišćenje", rekao je Brajušković agenciji Mina.

Najveći problem na teritoriji čitavog grada su sniježni nameti na krovovima objekata.

"Angažovana je policija i vojska, mada i građani sami pokušavaju da se izbore sa tim problemom. Više nije sigurno, bilo da su objekti noviji ili stari, da će krovne konstrukcije izdržati ako se snijeg ne uklanja", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, stotine poziva pristižu od mještana.

Dvoje staraca zavijano

Spasioci ne mogu do dvoje staraca u Pajkovom Viru, odnosno, Bijelom Potoku, jer se motornim sanka ne može do njih.

Prema riječima Ivana Begovića iz Službe spasavnja, obaviješteni su najbiliži susjedi, koji treba da se organizuju i pomognu i snabdiju ih hranom, koja im ponestaje ili, eventualno izmjeste iz kuća.

"Nemoguće je motornim sankama, jer snijeg to ne dozvoljava. Organizovali smo komšije koje treba uskoro da se se pobrinu za njih. Tako radimo i u ostalim slučajevima i ljudi na seoskom području se za sada dobro snalaze", kazao je Begović.

Predsjednik Opštine Kolašin Darko Brajušković uveo je radnu obavezu, ali se za sada čeka kakve će efekte ona imati, jer bitnija promjena u organizaciji do sada nije vidljiva.

Snijeg i dalje u Kolašinu pada nesmanjenim intezitetom, pa, uprkos, zvaničnim izvještajima, mnogi Kolšinci, koji su sami mjerili visinu sniježnog pokrivača, tvrde da ga je oko 13 sati, bilo preko 2 metra.

Glavne gradske saobraćjnice trenutno su prohodne , ali samo za rijetka terenska vozila. Saobraćaja na kolašinskim ulicama gotovo da nema.

Galerija

Bonus video: