Stanari: Ne možemo da spavamo od buke!

"Buka, slobodno možemo reći prerasta u "teror", a radi se o lokalima "Green garden", "Insomia" i "Porto"", piše u dopisu
189 pregleda 0 komentar(a)
kafići Stanka Dragojevića, Foto: Arhiva Vijesti
kafići Stanka Dragojevića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2012. 02:48h

Stanovnici Bulevara Ivana Crnojevića kazali su "Vijestima" da im gotovo svake večeri iz obližnjih lokala dopire nesnošljiva buka, koja im ugrožava zdravlje i remeti mir.

Problem sa kojim se suočavaju traje godinama, a pokušaji da kod nadležnih naiđu na razumijevanje, ostali su bez pozitivnog ishoda.

"Buka dopire iz noćnih klubova koji se nalaze između Bulevara Ivana Crnojevića i Hercegovačke ulice, ugrožavajući tako javni red i mir u kasnim noćnim satima. Buka, koja slobodno možemo reći prerasta u "teror", a koja se od strane "revoltiranih" posjetilaca tih lokala nerijetko završava lomljenjem stakala na prozorima i vratima i prijetnji stanovnicima ovog dijela gradske četvrti, onemogućava normalno egzistiranje. Radi se o lokalima "Green garden", "Insomia" i "Porto"", piše u dopisu koji su stanari uputili našem listu.

"Teško pada lomljenje stakala, vrata, prozora, tuče i svađe u ranim jutarnjim časovima, ali valjda ćemo se i na to navići", naveli su stanari u dopisu

"Pojedine institucije poručuju da će kad nastradaš, doći neko. Zar je teško doći u večernjim satima i uvjeriti se ko govori istinu. Niko ništa, na "terenu" još gore stanje, a sada prijete da hoće i da biju. A zaštite nema", pišu stanari u dopisu.

Stanarima dosadilo da se žale

Stanari su saopštili da im je dosadilo da se žale, te da su one komšije koje su imale najviše zamjerki na buku "otišle", a oni koji su ostali su "kupili stiropor, daske i stavili "barikade" na vrata i prozore".

"Vijesti" nijesu mogle da dobiju odgovor iz pomenutih lokala na optužbe stanara

U potrazi za rješenjem problema, obraćali su se, kako su kazali, mnogim institucijama u Glavnom gradu. Dva puta su se obraćali službi gradonačelnika, ali odgovor nijesu dobili.

Nenadležnima za njihov problem su se proglasili Komunalna policija, Uprava policije, Sekretarijat za preduzetništvo i Turistička inspekcija, kojima su se stanari obraćali nekoliko puta.

"Iz Komunalne policije smo dobili informaciju da kafići, a posebno noćni klubovi na koje se žalimo, nemaju adekvatnu izolaciju što predstavlja osnovni problem. Ipak, ugostiteljski objekti sa navedenog gradskog područja su dobili rješenje o radu", kažu stanari.

Iz Turističke inspekcije su ih, kako su napisali u dopisu, uputili na Sekretarijat za razvoj preduzetništva, koji je nadležan za izdavanje dozvola za rad po ispunjenju svih tehničkih i drugih uslova, a time i adekvatne izolacije od buke. Stanari su se obratili i tom Sekretarijatu, ali je u odgovoru koji su dobili pisalo da za to nijesu nadležni.

"Vijesti" nijesu mogle da dobiju odgovor iz pomenutih lokala na optužbe stanara.

Čija je nadležnost

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji je Skupština Crne Gore usvojila u maju 2011. istaknuto je da poslove inspekcijskog nadzora vrši sanitarni inspektor u skladu sa zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor i organ lokalne uprave, nadležan za poslove komunalne policije, preko komunalnog inspektora, u skladu sa zakonom.

Članom 28 tog zakona predviđeno je da "pored obaveza i ovlašćenja utvrđenih zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor, radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, sanitarni inspektor, odnosno komunalni inspektor je ovlašćen i obavezan da naredi mjerenje nivoa buke kod pravnih lica i preduzetnika koji koriste izvore buke u sredini u kojoj ljudi borave i izvrši mjerenje nivoa buke u ugostiteljskim objektima za koje odobrenje za rad izdaje organ državne uprave, odnosno organ lokalne uprave".

Iz PR službe Ministarstva zdravlja "Vijestima" je saopšteno da kontrola buke nije u njihovoj nadležnosti, odnosno da je to u ingerenciji Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora, da kontrolu treba da sprovode Komunalna i Ekološka inspekcija.

Bonus video: