Krivolovci pucali, mahnuli lovočuvarima, i otišli

Policijska patrola stigla je za 15-ak minuta, ali kasno da bi krivolovci bili kažnjeni za krivično djelo
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 09:57h

Nakon što su naoružani prošli pored lovočuvara i osiono ispalili nekoliko hitaca u vazduh, dvojica mladih krivolovaca napustili su Solanu, ali nijesu otišli bez pozdrava - jedan od njih mahnuo je rukom, praćen zapanjenim pogledima reportera “Vijesti” i snimatelja iz Slovenije Gregora Šubica.

Lovočuvar Zef Nikić i ornitolog Darko Saveljić, veteran zaštite ptica na bazenima ulcinjske Solane, međutim, nijesu djelovali nimalo iznenađeno u utorak, uprkos tome što su krivolovci “uhvaćeni” na djelu.

Saveljić se u posljednjih desetak godina nagledao svega na jednom od najznačajnijih ptičjih staništa na istočnom Jadranu, a Nikić, naoružan olovkom i papirom, nije bio raspoložen da potrči za krivolovcima, udaljenim svega 20-ak metara.

“U stanju su i da pucaju na lovočuvare. Mnogo su osilili, godinama ne pitaju nikoga nizašta”, kazao je Nikić “Vijestima”, nakon što se momčići od dvadesetak godina nijesu ni počešali po glavi kada im je rekao da stanu.

Sa dubokim ribarskim čizmama na nogama, polako su pregazili jedan od plitkih bazena i ubrzo nestali iza nasipa, jasno stavivši do znanja da su jači od države.

Policijska patrola stigla je za 15-ak minuta, ali kasno da bi krivolovci bili kažnjeni za krivično djelo.

“Za ovakvo bezvlašće odgovorno je obezbjeđenje Solane. Lovočuvarima 4-5 godina nije bio dozvoljen pristup”, kazao je Nikić.

Solana je davne 1984. godine proglašena trajnim lovnim rezervatom u kojem je lov zabranjen, a nova uprava je 2004. proglasila prvim parkom prirode u ekološkoj državi Crnoj Gori.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: