"Šofranac" traži od kupaca da finansiraju završetak zgrade

Ponuđene su dvije opcije: kupovina garaža po povoljnim uslovima od 2.000 eura i odricanje od penala ili da stanari skupe pomenuti iznos od 20.000 eura
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 07:30h

Pojedini kupci stanova, u zgradama koje gradi građevinska firma “Šofranac” na Zabjelu, šokirani su porukom, koju su nedavno dobili od pravnice firme Biljane Savović u ime Milene Šofranac, a kojom se traži da sami investiraju završetak radova u zgradi u kojoj su već kupili stanove i za to dali novac prije više od godine.

"Održan je sastanak stanara sa predstavnicima firme “Šofranac”. Na istom sastanku je prezentovano da firma “Šofranac” nema 20.000 eura , koliko je potrebno da bi se zgrade završile. Ponuđene su dvije opcije kupovina garaža po povoljnim uslovima od 2.000 eura i odricanje od penala ili da stanari skupe pomenuti iznos od 20.000 eura. Zainteresovani za garaže se mogu javiti Mileni Šofranac na broj telefona 067/5.....1", piše u poruci, koja je upućena svim kupcima stanova u pomenutim zgradama.

Balša G. Boljević smatra da je poslata poruka ucjena kupcima i da na nju ne treba pristati, jer bi na taj način samo još jednom finansirali ono što su već platili.

"Poslije višegodišnjih obećanja od predstavnika firme “Šofranac” i dalje se nadamo čudu da će stanari moći skupiti potreban novac da bi se uselili u zgradu bez liftova, prilaznog puta... Većina stanara je još prije 14 mjeseci do zadnjeg centa platila svoje stanove i nismo tražili da nam se odmah isplaćuju penali ne bi li se zgrada što prije završila.

Obećali su da ćemo biti isplaćeni do useljenja, a na posljednjem sastanku nam je rečeno “ko zna kad će biti isplaćeni penali”. Sada je ponuđena opcija da se odreknemo duga i da im još damo po 2.000 eura da bi po “povoljnim cijenama” dobili garažu. To je je na neki način iznuda novca, jer je poruka jasna, ako nam ne date 20.000 eura nema ni završetka radova i useljenja", kazao je član odbora stanara Balša G. Boljević.

Boljević kaže da kupci nemaju taj novac jer je većina u dugovima, neki su podstanari, a neki imaju i pozamašne stambene kredite.

Do guše u dugovima

"Dosta stanara je već do guše u dugovima. Iskreno se nadam da će doći do nekog dogovora i da ćemo se u zgradu useliti do 15. januara 2012. godine. Takođe se nadamo i da će nadležni organi izaći u susret i da će se napraviti prilazni put da ne bi morali nositi ribarske čizme oko zgrade", dodao je Boljević.

Prije četiri mjeseca Veselin Šofranac je nudio garaže po cijeni od 5.000 eura, sada one koštaju samo 2.000 eura.

Melanija Krivokapić je stan platila gotovinom, a od maja prošle godine sluša obećanja kako će zgrade biti završene brzo.

"Malo je što smo gotovinom platili svoje stanove, što smo primorani da živimo kao podstanari, već sada treba da sami finansiramo završetak radova. Mislim da nešto slično nema nigdje u svijetu, da stanari kupe stanove, plate ih gotovinom i ne usele na vrijeme u svoje stanove. I umjesto da investitor plaća penale, sada se maltene traži od nas da mi Šofrancu platimo penale.

Ubijeđena sam da kada bismo dali taj novac ne bismo uselili u svoje stanove ni dobili garaže, već bi on bio potrošen na neki drugi način. Novac bi bio potrošen za plaćanje radnika, odnosno dugova firme prema njima, jer ni oni nijesu plaćeni za urađen posao na zgradama", kazala je Krivokapić.

“Vijesti” su pokušale da juče dobiju izjavu od vlasnice firme Milene Šofranac, ali je ona odbila da razgovara na temu završetka radova na zgradama koje se nalaze na Zabjelu.

"Nemam nikakav komentar", kazala je Šofranac i prekinula vezu.

Slava bez struje i vode

Marko Daković je već uselio u svoj stan u jednoj od dvije zgrade na Zabjelu koje gradi “ Šofranac”, iako nema ni struje ni vode. Marko ima 60 godina i kaže da nikad u životu slavu nije slavio kao podstanar, pa je odlučio da tako ne bude ni ove godine.

"Prodao sam porodičnu kuću da bih kupio stan od Šofranca, a sada moram da se potucam po tuđim stanovima. Nikad nisam Nikoljdan proslavio kao podstanar, pa neću ni ove godine. Slaviću slavu u stanu bez struje i vode pod svjetlom svijeća", kazao je Daković.

Galerija

Bonus video: