Devet romskih porodica se uselilo u nove stanove kod Gračanice

Ključ novog stana od 48 kvadrata dobila je i Selvija Beriša koja će se tu preseliti sa osmočlanom porodicom
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 15:16h

U naselju kod Gračanice 9 domicilnih romskih porodica, korisnika materijalne pomoći je dobilo nove stanove.

U pitanju je projekat koji pokrenuo cenatr za socijalni rad iz Nikšića u saradnji sa Opštinom i NVO “ Početak”, a koji je sa oko 200.000 eura podržalo Minstarstvo za ljudska i manjinska prava.

Ključ novog stana od 48 kvadrata dobila je i Selvija Beriša koja će se tu preseliti sa osmočlanom porodicom.

“Živjeli smo ranije na Brlji u dvadesetak kavadrata, ali sad je dobro”, kazala je Selvija.

Pomoćnik minstra za ljudska i manjinska prava, Sabahudin Delić, izrazio je zadovoljstvo što je i pored malog kašnjena projekat realizovan i što se na ovaj način nastavila dobra saradnja sa lokalnom samoupravom.

“Vjerujem da ćemo sa opštinom Nikšić i dalje sarađivati na rješavanju ovih i sličnih problema i romske zajednice a i drugih građana u ovoj opštini“, naglasio je Delić, dodajući da je za izgradnju tri barake ministarstvo uložilo 180 000 eura, i 15 000 eura za izgradnju trafostanice.

Predsjendik Opštne Nikšić, Nebojša Radojičić, nagalsio je da se radi o kvalitetno urađenim stanovima dodajući da je Opština dala veliki doprinos izgradnju ovih objekata u izradi planske dokumentacije, a besplatno je obezbijedila zemljište i komunalije. Sa 5000 eura u opremanju stanova učestvovala je NVO „Susreti“.

Izvođač radova je firma „Strojitelj“ iz Nikšića.

Nekom stanovi, nekom ni „satovi“

Dok su Romi jedan po jedan primali ključeve novih domova, sve su to sa strane posmatrale, njihove prve komšije Egipćani, koji već tri sedmice nemaju struje.

Umjesto da idu ispred opštine da protestuju, kako su prethodno najavili, nakon svečanosti uručenja ključeva porazgovarali su sa Radojičićem.

I nakon razgovora odustali od protesta. Radojičić je pred njima telefonom porazgovarao sa direktorom nikšićke elektrodistribucije, Vladimirom Kaluđerovićem i obećao Egipćanima da će učiniti sve što može da riješi njihov problem.

“E sad ćemo da uđemo u neku priču kako doći do toga da je objekat legalan, odnosno, kako da vam sat postane legalan, pošto objekat ne može biti legalan jer nema detaljnog urbanističkofg plana“ objasnio je Radojičić okupljenim Egipćanima.

Skender Neziraj je poručio da će im dati još jednu šansu.

„Moglo je to i malo ranije, i prije desetak dana ovako da se pokrene, ali opet zahvaljujemo, nije kasno ni sad“, kazao je Neziraj najavljujući nove proteste ako se problem ne riješi.

Iz elektroprivrede su ranije objasnili da Egipćanima ne mogu uključiti struju jer im objekti nijesu legalni, a pri tom nijesu iskoristili akciju registracije nelegalnih potrošača koja je trajala do decembra 2009 godine. U Nikšiću je inače oko 4000 nelegalnih objekata.

Galerija

Bonus video: