Neustavno naplaćivali duplo veću cijenu vode u Budvi

To je odluka Ustavnog suda, koji je prihvatio inicijativu nekadašnjeg odbornika dr Božidara Vujičića, predsjednika Građanske inicijative da je opštinska Odluka o elementima za formiranje i načinu naplate cijena komunalnih usluga, snabdijevanja vodom i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda iz 2014, neustavna
853 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2018. 13:57h

Gradski Vodovod više neće moći da naplaćuje različite cijene utrošenog kubika vode za domaćinstva i privredu.

To je odluka Ustavnog suda, koji je prihvatio inicijativu nekadašnjeg odbornika dr Božidara Vujičića, predsjednika Građanske inicijative da je opštinska Odluka o elementima za formiranje i načinu naplate cijena komunalnih usluga, snabdijevanja vodom i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda iz 2014, neustavna.

Ovo je druga odluka koju Ustavni sud u proteklih pola godine stavlja van snage, a koju su Opština i gradski Vodovod donosili prethodnih godina i po svemu sudeći nezakonito naplaćivali od građana i privrede cijene utrošene vode i naknade za vodomjer.

Do skoro važećom odlukom privreda je plaćala duoplo veće cijene za utrošenu vodu od domaćinstava. Naime, građani Budve i Bečića, koji žive u naseljima prikopanim na postrojenje za tretman otpadnih voda u naselju Vještica, trenutno kubik vode sa kanalizacionim uslugama plaćaju 1,58 eura, dok oni koji žive u ostalim djelovima opštine plaćaju 1,27 eura po kubiku. Cijene kubika sa kanalizacionim uslugama za preduzeća i ostala pravna lica su duplo veće.

Vujičić je krajem oktobra prošle godine podnio incijativu, smatrajući da je sporna opštinska odluka u suprotnosti za Ustavom.

„Navedena odluka u članu 7 dijeli korisnike komunalnih usluga na domaćinstva i privredu, dok u članu 9 u određivanju tarifnih elemenata takođe dijeli korisnike na domaćinstva i privredu.To je u suprotnosti sa Ustavom koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu. Odluka je i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača koji propisuje da potrošač ima pravo na pristup i korišćenje usluga od javnog interesa pod jednakim uslovima, ako je to tehnički moguće i bez diskriminacije“, naveo je Vujičić u obrazloženju svoje incijative.

Ustavni sud je prihvatio inicijativu i donio odluku da se sporni članovi opštinske odluke ukidaju.

Takse na vodomjer pod lupom Specijalnog tužilaštva

Ustavni sud je početkom godine proglasio neustanom i odluku gradskog Vodovoda iz 2016. kojom su građani Budve osim utrošenu vodu, plaćali i dodatnu takozvanu taksu na vodomjer u iznosu od 3,63 eura. Gradski Vodovod je uveo, a Skupština opštino aminovala, još u septembru 2014. naknadu za komunalno pružanje usluga i korišćenje i održavanje vodovodne mreže, koja je tada iznosila 8,09 eura. Na takav potez gradski Vodovod je bio prinuđen jer je lokalna uprava tražila način na koji će godišnje obaveze za izgradnju i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda, koje su iznosile šest miliona eura, moći da servisira. Tada je uvođenjem takozvane takse na vodomjer, procijenjeno da bi gradski Vodovod na taj način mogao da inkasira tri miliona eura, koje bi uplaćivao Opštini, a ona izmirivala polovinu obaveza za projekte u bečićkom naselju Vještice.

Naplata naknade za vodomjer našla se pod lupom Specijalnog tužilaštva koje je tražilo da joj se dostave sve odluke gradskog Vodovoda i Opštine.

Bonus video: