UNHCR će obezbijediti građevinski materijal za 105 raseljenih porodica

Od ukupno 220 primljenih zahtjeva Zavod za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR i HELP odabrali su 60 porodica
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2011. 14:28h

Visoki komeserijat Organizacije ujednjenih nacija za izbjeglice UNHCR će u narednih nekoliko mjeseci za 105 raseljenih i interno raseljenih porodica obezbijediti pomoć u građevinskom materijalu u vrijednosti od 616 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz te organizacije od ukupno 220 primljenih zahtjeva Zavod za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR i HELP odabrali su 60 porodica.

Predviđeno je da raseljena i interno raseljena lica dobijaju pomoć za izgradnju kuća od novembra 2011. do polovine naredne godine, kao i stručnu tehničku podršku pod nazorom njemačke NVO HELP.

"Od 60 odabranih porodica, 16 porodica će primiti pomoć u građevinskom materijalu za izgradnju kuće, a 33 porodice će dobiti građevinski materijal potreban za završetak započete, a nedovršene gradnje. Za 11 najugroženijih porodica koje ne mogu same da izvedu građevinske radove biće obezbijeđene montažne kuće na zemljištu koje je u njihovom posjedu ili koje je ustupljeno od strane opštinskih vlasti. Osim toga, 45 montažnih baraka i dva zajednička sanitarna bloka u naselju Rudeš 2 u Beranama biće renovirani", saopšteno je iz UNHCR-a.

Pomoć u građevinskom materijalu prva je primila petočlana porodica Konstadina Đergića iz Danilovgrada koja je sa Kosova izbjegla 1999. godine. Đergići su, kako je saopšteno, prije šest godina kupili oronulu seosku kuću od 40 kvadratnih metara, koja je neuslovna za život i ne postoji mogućnost njenog proširenja ili popravke.

Žive u neadekvatnim uslovima

Pošto je Konstadin građevinski radnik, on će sam započeti gradnju nove kuće kako bi porodica imala pristojne uslove života, saopštili su iz organizacije.

"Mnogi raseljeni i interno raseljeni i dalje žive u neadekvatnim objektima, i sve teže uspijevaju da obezbjede sredstva za plaćanje kirije u privatnom smještaju, ili strepe od prisilnog iseljenja iz nezvaničnih kolektivnih centara u kojima bespravno borave", saopštili su iz UNHCR-a.

Pomoć od preko 600 hiljada eura obezbijedila je Razvojna banka Savjeta Evrope. Očekuje se da će se kroz organizovanje regionalne donatorske konferencije, planirane za april 2012, prikupiti finansijska sredstva za petogodišnji program stambene pomoći.

Pomoć za raseljenja lica sastavni je dio podrške opredjeljenju Vlade Crne Gore da riješi probleme lica raseljenih iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova, u skladu sa Strategijom za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom Konik i Akcionim planom koji su usvojeni tokom 2011. godine.

Vlada, uz pomoć međunarodnih aktera, učestvuje u regionalnom procesu za pronalaženje rješenja za dugotrajno raseljeništvo proisteklo iz sukoba na Zapadnom Balkanu tokom 1991-1995.

Bonus video: