Odgovor "Vijesti": Zar prećutkivanje nije isto što i obmana

UDG je očekivao da će "Vijesti" reagovati profesionalno i u skladu sa novinarskom etikom. I jesu.
0 komentar(a)
UDG, Foto: Arhiva "Vijesti"
UDG, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.10.2011. 09:52h

U svom reagovanju Univerzitet Donja Gorica tvrdi da nikog nije obmanuo, te da su u "oglasu" koji su platili, integralno prenijeli original i prevod cijelog pisma austrijskog profesora Floriana Bibera.

Neobično je da to iznose kad su, kako je Biber kazao, isplanirali da to urade bez njegovog znanja, a uz to tražili marketinški prostor u "Vijestima", ne obrazlažući što piše u tekstu "oglasa", misleći valjda da na to uredništvo neće obratiti pažnju.

Možda su mislili da novcem mogu kupiti prostor za iznošenje neistina, iako su shodno Zakonu o medijima imali mogućnost da reaguju na tekst već narednog dana.

UDG ističe da im je profesor Biber odgovorio da "nigdje u tekstu na svom blogu nije nazvao Univerzitet bizarnim, da je sadržaj njegovog teksta iskrivljen u članku Vijesti'".

Ipak, na UDG nijesu čitali kako je napisano: "Vijesti" su se pozvale na izvor podataka, veb sajt B turn koji je prenio blog (za Vašu informaciju internet dnevnik) Bibera. Upravo taj sajt je Biberovu rang listu "njegovih 10 omiljenih univerziteta na Balkanu, rađenu na osnovu imena i internet prezentacija", nazvao bizarnim.

"Vijesti" su pozvale profesora Bibera, obavijestile ga o svim namjerama te ustanove i o onome što je prećutala, i dobile njegov komentar, koji ne odgovara tvrdnjama UDG da obmanjujemo javnost

PR služba UDG tvrdi da nije obmanula javnost. Činjenica je da je prećutala fakte, počevši od toga što profesoru nijesu rekli sa kojeg je sajta tekst njegovog bloga preuzet. Potom, iako je sam Biber upozorio zaposlene u PR službi UDG da je kontaktirao "Vijesti", te da su mu predočene činjenice, čime je razuvjeren da je redakcija "iskrivila njegov tekst", odjeljenje za odnose sa javnošću privatnog univerziteta negiralo je da smo se u tekstu pozvali na drugi izvor informacija. To je obmana.

Ista služba prepustila je čitaocima odgovor na pitanje da li je ozbiljno prenositi članke sa blogova pojedinaca koji objavljuju humorističko-ironični osvrt na pojedina pitanja. Odgovoriću pitanjem: Zašto Vas je onda jedan takav osvrt toliko pogodio?

"Vijesti" su još 17. oktobra zvanično i dobronamjerno upozorile UDG da u tekstu stoji izvor podataka, ali nam je tada odgovoreno da je trebalo dodatno da provjerimo informacije.

Hvala na lekciji o novinarstvu, ali napominjemo da i na blogu Bibera stoji da je "Univerzitet Donja Gorica malo skromniji kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore.

Koliko su studenti UDG zadovoljni, svjedoče njihovi komentari po različitim blogovima i forumima

U tom procesu ekstra profit ostvaruje Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem. O, da. Univerzitet je, takođe, veoma narandžast".

UDG je očekivao da će "Vijesti" reagovati profesionalno i u skladu sa novinarskom etikom. I jesu. "Vijesti" su pozvale profesora Bibera, obavijestile ga o svim namjerama te ustanove i o onome što je prećutala, i dobile njegov komentar, koji ne odgovara tvrdnjama UDG da obmanjujemo javnost.

Na kraju, UDG kaže da smo naslovima u štampanim i elektronskim izdanjima i njihovom sadržinom, pričinili štetu Univerzitetu i povrijedili hiljade njihovih studenata i porodica.

Kako uvijek ističete, UDG je ugledna ustanova, pa čudi da smo to uspjeli. Koliko su studenti UDG zadovoljni, svjedoče njihovi komentari po različitim blogovima i forumima. Razmislite o tome!

Bonus video: